Een glucosesensor in plaats van dagelijks in je vinger prikken: 'Mijn leven is verbeterd'
- Nieuws
- Een glucosesensor in plaats van dagelijks in je vinger prikken: 'Mijn leven is verbeterd'
Diabetespatiënten pleiten ervoor dat de glucosesensor in het basispakket komt. Het apparaatje verbetert niet alleen de levenskwaliteit van patiënten, maar verlaagt ook zorgkosten en arbeidsverzuim. In Radio EenVandaag worden alle voordelen besproken.
Video niet beschikbaar
De glucosesensor is een klein doosje als een dikke, vingergrote pleister op de huid geplakt wordt. Op die manier wordt het suikerniveau in het bloed van de patiënt continu bijgehouden. De sensor blijft een week op de bovenarm zitten en kan tegen water.
Continu monitoren
Patiente Orietta Koster heeft een glucosesensor waardoor haar suikerwaarde meer dan 280 keer per dag gemeten wordt. Volgens de gangbare methode moet zij meerdere keren per dag haar bloed meten door in haar vinger te prikken en een druppel bloed op te vangen. "Wat er tussen de metingen gebeurt met mijn glucosewaarde is onduidelijk. De sensor maakt dat ik continu mijn bloed kan monitoren."
Haar ziekenhuisarts adviseerde haar het gebruik voor tenminste 10 maanden. Daardoor leerde zij de voordelen van de sensor ten opzichte van de meerdere keren bloed prikken. Na 10 maanden wilde ze niet meer terug naar het traditionele bloedprikken en besloot ze het apparaatje zelf te betalen. "Ik wil nooit meer zonder glucosesensor door het leven. Mijn suikerspiegel kan nu niet meer onverwacht dalen. Mijn leven is ingrijpend veranderd."
In het basispakket
Eglantine Barents pleit namens diabetespatienten in het overleg met het ZorgInstituut al langer voor het vergoeden van de sensor in het basispakket. Volgens Barends zouden ruim 100.000 patiënten in aanmerking kunnen komen voor de sensor. Een petitie is aangeboden aan de Tweede Kamer, die door 50.000 mensen werd ondertekend.
Volgens Barends voorkomt de glucosemeter complicaties en ziekenhuisopnames. Daarnaast daalt het arbeidsverzuim van diabetespatiënten met de sensor drastisch. "Mensen die hier over beslissen denken dat een paar vingerprikjes per dag dezelfde kwaliteit hebben als de glucosesensor. Maar dat is niet zo."
Glucosemeter is beter voor levenskwaliteit en beter voor maatschappelijke kosten
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.