Fragment

Vuurwerkhandelaren: 'Het letsel wordt veroorzaakt door zwaar, illegaal vuurwerk dat wij niet verkopen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vuurwerkhandelaren: 'Het letsel wordt veroorzaakt door zwaar, illegaal vuurwerk dat wij niet verkopen'

Consumenten mogen net als vorig jaar ook de komende jaarwisseling geen vuurwerk afsteken vanwege de coronacrisis. Vuurwerkhandelaren hadden tot het verbod werd aangekondigd nog goede hoop. Dit komt, zo zeggen zij, doordat 'zorglieden' zoals Diederik Gommers en Ernst Kuipers eerder aangaven dat ongevallen door vuurwerk de zorg 'niet nog extra belasten'.

''Vorig jaar hebben we met het verbod ingestemd. Toen zaten we in een flow van we moeten samen die coronacrisis oplossen en daar wilden wij met het instemmen van het verbod aan bijdragen'', zegt Leo Groeneveld, woordvoerder van de landelijke vuurwerkbranche.

Symboolmaatregel

Groeneveld noemt het verbod nu een symboolmaatregel, want de handel in illegaal vuurwerk gaat gewoon door. ''En die verkopen wij als geregistreerde handelaren niet, maar dat letsel wordt wel veroorzaakt door dat zware, illegale vuurwerk.'' Het illegale vuurwerk wordt vaak over de grens in Belgiƫ of Duitsland gekocht en wordt vervolgens doorverkocht waardoor het verspreid raakt over het land. De branche vindt een vuurwerkverbod dit jaar dan ook 'oneerlijk'.

Etnoloog Peter Jan Margry bestudeert de gewoontes van culturen en verwacht dat de discussie over een definitief verbod nog heel lang gaat duren. ''Het duurt heel lang voordat gewoonten veranderen en bij ons is het zo geprogrammeerd dat bij oud en nieuw vuurwerk hoort.''

Video niet beschikbaar