'Er moet beter worden nagedacht over de rol van de overheid in de grillige gasmarkt'
- Fragmenten
- 'Er moet beter worden nagedacht over de rol van de overheid in de grillige gasmarkt'
Het rommelt aan grens tussen Rusland en Oekraïne, en bij een escalatie van het conflict kan Poetin zomaar eens besluiten om de gaskraan naar Europa deels of zelfs geheel dicht te draaien. Dus houdt naast de politiek ook het bedrijfsleven haar hart vast. Minister voor Klimaat Rob Jetten wil met de 60 grootverbruikers, zoals de glas- en tuinbouw, afspraken maken over hoe zij in een noodsituatie kunnen worden afgeschakeld, zodat huishoudens verwarmd blijven en ziekenhuizen kunnen blijven draaien.
Of bedrijven daadwerkelijk zomaar van het gas af kunnen, is nog maar de vraag. "Het is een ingewikkeld chemisch proces aan de achterkant van bedrijven", legt Hans Grünfeld, directeur van de VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke Energie- en Watergebruikers, uit in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Indirect zijn daarvan alsnog particulieren de klos want het heeft ook een grote maatschappelijke impact." Overigens is er momenteel nog lang geen sprake van een dergelijke 'noodsituatie'. "Nederland is maar voor 15 procent afhankelijk van Russisch gas."
Rol van de overheid
CDA Tweede Kamerlid met de klimaat-portefeuille Henri Bontebal zou graag zien dat de overheid een actievere rol pakt in de grillige gasmarkt. "Er moet beter worden nagedacht over de rol van de overheid in de gasmarkt. Breng bijvoorbeeld randvoorwaarden aan of sluit langeretermijn contracten af." Op deze manier wordt de gasprijs beter gereguleerd volgens Bontebal.
Video niet beschikbaar