Fragment

Bestuurlijke lagen bij oplossen woon-en stikstofproblematiek kunnen zorgen voor 'een puinhoop'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bestuurlijke lagen bij oplossen woon-en stikstofproblematiek kunnen zorgen voor 'een puinhoop'

Bij de aanpak van de woon- en stikstofcrisis komen behoorlijk wat bestuurlijke lagen kijken. Daarbovenop komt nog dat er ook nieuwe samenwerkingsverbanden worden gecreëerd, de zogeheten 'regio's'. Maar bij wie ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid om een beslissing te nemen?

"Je moet samenwerken met gemeenten en in regionale verbanden. Ten dele is hierin de provincie eindverantwoordelijke, maar ook het Rijk neemt een groot gedeelte op zich", legt Monique van Haaf, gedeputeerde uit Overijssel onder meer belast met Wonen en Ruimtelijke Ordening, uit in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Deze verschillende samenwerkingen zorgen voor een lappendeken die ook moeilijk democratisch bestuurbaar is."

Met een 'nee' kun je door

Kortom, de huidige beslissingscultuur over de woon-en stikstofproblematiek is verre van ideaal. Emile Roemer, Gouverneur van Limburg, vat het kort en bondig samen: ''We hebben eerder gezien dat door al die bestuurlijke lagen, zeker als er schaarste te verdelen is, er altijd een puinhoop ontstaat." Waar Van Haaf zelf het meest voor vreest, is "dat je blijft praten. Soms is het antwoord gewoon nee en de agrarische sector wil gewoon duidelijkheid. Met een 'nee' kun je door."

Video niet beschikbaar