Miljardenbezuinigingen vanaf 2026 'brengen geloofwaardigheid van de overheid verder in het geding'
- Fragmenten
- Miljardenbezuinigingen vanaf 2026 'brengen geloofwaardigheid van de overheid verder in het geding'
Buurthuizen die dicht moeten, sporthallen die niet meer onderhouden kunnen worden en erger: bezuinigingen op de wijkzorg, armoedebestrijding en asiel. Vanaf 2026 gaat de Rijksoverheid flink bezuinigen omdat een korting wegvalt. Dit zorgt voor kopzorgen bij de 342 gemeenten in Nederland. Verschillende burgemeesters spreken al van een 'ravijnjaar'.
"Bezuinigingen zijn nooit populair en worden altijd ontvangen met tegenwind. Maar op dit moment gaat er al niet genoeg geld naar gemeenten", zegt CDA-Tweede Kamerlid Inge van Dijk in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Van Dijk zou ook graag zien dat het financieringssysteem van de Rijksoverheid wordt verbeterd. "Iedereen werkt in schotjes en er zou meer integraal moeten worden samengewerkt."
Geloofwaardigheid
De twee burgemeesters aan tafel zijn ondertussen bang dat ze door de bezuinigen hun kerntaken niet meer kunnen uitvoeren. "De geloofwaardigheid van de overheid komt hierdoor nog verder in het geding. Je moet ervoor zorgen dat er draagvlak blijft bij de burgers", zegt Johannes Kramer, burgemeester van Noordoost Fryslân. Kramer trekt daarbij de vergelijking met de stikstofcrisis, waarbij de overheid ook heel wat uit te leggen heeft aan burgers.
Rode cijfers
Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen, is vooral gefrustreerd. "Gemeenten roepen al jaren dat ze te weinig geld hebben. Nu gaan echt alle gemeenten rode cijfers schrijven. Dit is gewoon verkeerd beleid vanuit Den Haag waardoor er al jaren spanningen zijn tussen overheid en gemeenten."
Video niet beschikbaar