Armoede lijkt hét stokpaardje van de verkiezingscampagne te worden: 'Schaf de toeslagen af'
- Fragmenten
- Armoede lijkt hét stokpaardje van de verkiezingscampagne te worden: 'Schaf de toeslagen af'
Eén onderwerp komt in alle verkiezingsprogramma's die tot nu toe bekend zijn gemaakt terug: armoedebestrijding. "We hebben het te moeilijk gemaakt voor mensen die het al moeilijk hadden," zegt wethouder armoede in Dordrecht en portefeuillehouder armoedebestrijding bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Peter Heijkoop in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Armoedebestrijding is vooral door Pieter Omtzigt weer hoog op de agenda gezet. Niet alleen doordat hij mede het toeslagenschandaal aan het licht bracht, maar ook door zijn partij het Nieuw Sociaal Contract. "Ik ben oprecht blij met de beweging die Omtzigt op gang heeft gebracht," zegt Heijkoop, CDA'er, over zijn oud-partijgenoot. "Ik ken Omtzigt goed en hij kan dit als geen ander."
Doordat de partij van Omtzigt het zo goed doet in de peilingen, moeten andere partijen ook met een antwoord komen op de toenemende armoede in Nederland. "We moeten van de toeslagen af. Op dit moment zijn er meer dan twintig regelingen die mensen rond of onder het bestaansminimum moeten ondersteunen. Dat is veel te ingewikkeld," reageert Heijkoop.
'Banen voor het oprapen'
Directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid Marco Pastors ziet al tien jaar lang de armoede in de havenstad. Hij kijkt daarbij ook vooral naar werk. Rotterdam kent op dit moment dertienduizend werklozen, tien jaar geleden waren dat er vijftienduizend. "De banen liggen voor het oprapen en toch kun je niet zomaar zeggen tegen iemand: ik heb wat voor je gevonden, meldt je maandagochtend op het station. Tegen een Poolse arbeidsmigrant kan dat wel en die staat er dan ook."
Toch wil Pastors het armoedeprobleem niet te veel versimpelen. "Mensen hebben allerlei redenen om niet te werken. Bij al deze mensen die rond die armoedegrens leven, knipperen op alle vlakken lampjes. De overheid moet ze helpen met hun problemen." Maar niet met tientallen toeslagen en regels, aldus Pastors.
Video niet beschikbaar