Gouverneur Emile Roemer wil Limburg landelijk op de kaart zetten
- Fragmenten
- Gouverneur Emile Roemer wil Limburg landelijk op de kaart zetten
Op 1 december 2021 werd Emile Roemer in het gouvernement in Maastricht geïnstalleerd als gouverneur van de provincie Limburg. Roemer is de eerste SP'er in de geschiedenis die het ambt van commissaris van de koning gaat vervullen. Met zijn aanstelling werd er bovendien gebroken met een traditie van CDA-gouverneurs in Limburg. Er wacht de voormalig fractievoorzitter van de SP een behoorlijke uitdaging, zoals de afhandeling van de schade die overstromingen in juli toebrachten aan grote delen van de provincie en het herwinnen van het vertrouwen van de Limburgers in het lokale bestuur na het subsidieschandaal.
Helemaal nieuw is Limburg niet voor de politicus. Hij was eerder al twee en een half jaar waarnemend burgemeester van Heerlen. Ondanks dat woont Roemer nog altijd in Brabant, al komt daar wat hem betreft snel verandering in: "Als ik uit het dakraam kijk, kijk ik zo Limburg in. Maar ik vind het niet meer dan normaal om met mijn functie daadwerkelijk in Limburg te gaan wonen." De eerste woningen zijn inmiddels bezocht: 'We hebben de eerste bezichtigingen gehad, maar het valt nog niet mee iets te vinden'.
Een van de belangrijkste dossiers waarmee Roemer te maken krijgt, is de afhandeling van de schade van de overstromingen in juli 2021. Op de vraag van Jurgen van den Berg wanneer de getroffen Limburgers hun leven weer op kunnen pakken, zegt Roemer: "Sommige mensen hebben het al redelijk op orde gekregen, maar heel veel mensen zitten nog volop in de problemen. Zij zitten nog in de afwikkeling van de schade en wachten op verzekeraars." Roemer stipt aan dat met name ondernemers het extra zwaar hebben op dit moment: "Zij hebben eerst het corona-gedeelte al gehad, vervolgens kregen zij de waterschade en nu hebben zij opnieuw te maken met (corona, red.) schade." Naast Limburg werden ook België en Duitsland hard geraakt. Het contact met deze landen zou beter kunnen, aldus Roemer: "Dit probleem fundamenteel oplossen, kan alleen in gezamenlijkheid. Het is aan mij om die samenwerking te verbeteren."
Dan ligt daar nog een andere groot dossier: het grote subsidieschandaal. In april 2021 trad het voltallige Limburgse provinciebestuur af, inclusief toenmalige gouverneur Theo Bovens. Waarnemend gouverneur Johan Remkes werd ingevlogen om orde op zaken te stellen, maar nog niet alle plooien zijn al gladgestreken: "Er is nog een aantal onderzoeken dat loopt. Daar moeten de provinciale staten hun oordeel nog over vellen." Roemer denkt dat hij als niet CDA'er een iets makkelijkere uitgangspositie heeft: "Als je buitenstaander bent, is het een stuk gemakkelijker om het debat goed te kunnen leiden, een frisse blik van buiten kan het vaak goed doen."
Tenslotte heeft Roemer zich ook een persoonlijk doel gesteld. Hij wil Limburg beter op de kaart zetten: "Als je Limburg leert kennen, dan zie je hoeveel potentie die provincie heeft. Op veel fronten kwam ik er achter dat Nederland dat niet wist of weet." Als voorbeeld haalt Roemer het jaarlijkse cultuurfestival Cultura Nova in Heerlen aan: "Dit is groter dan Oerol, maar dat kent iedereen. Er is nog een wereld te winnen."
Het hele gesprek met de gouverneur van Limburg is hier terug te zien:
Video niet beschikbaar