Fragment

Directeur Uniper André Bosman: 'Minister moet crisis- en herstelwet inzetten om energietransitie vlot te trekken'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Directeur Uniper André Bosman: 'Minister moet crisis- en herstelwet inzetten om energietransitie vlot te trekken'

Er moet een crisis- en herstelwet komen om de energietransitie te versnellen vindt directeur van Uniper Andre Bosman. "Er moeten nu keuzes worden gemaakt willen 2030 op een goede manier halen," aldus Bosman bij Sven Op1 op NPO Radio 1.

Deze week kwam GroenLinks met de oproep om kolencentrales in Nederland vijf jaar eerder te sluiten dan eerder is besloten. Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Bosman hekelt het wisselende overheidsbeleid ten aanzien van kolencentrales: "Eerst hoor je dat we moeten afschalen, dan moeten we weer opschalen en nu in februari moeten we weer vervroegd dicht." Het is makkelijk om een kolencentrales te sluiten maar opnieuw opstarten is moeilijk, waarschuwt de directeur van Uniper. “Gooi geen oude schoenen weg als je nog geen nieuwe hebt” betoogt Bosman.

Waterstof

De oud-politicus ziet groene waterstof als het toekomstige verdienmodel voor zijn bedrijf. Uniper heeft dan ook de ambitie om waterstof te produceren op de Maasvlakte. Het bedrijf krijgt alleen geen groenlicht voor de bouw van een nieuwe waterstoffabriek. "Door de techniek die wij gebruiken vallen wij buiten de subsidiepot," vertelt Bosman. Het oud-Kamerlid hamert op het belang van de overheid als partner. "Ik heb soms het idee dat er zorgen zijn over staatssteun. Kijk naar Frankrijk daar hebben allerlei staatsbedrijven steun, de staat moet meer een partner worden."

Video niet beschikbaar