Fragment

Staatssecretaris Vijlbrief over onterechte schademeldingen aardbevingsgebied: 'Kap ermee!'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Staatssecretaris Vijlbrief over onterechte schademeldingen aardbevingsgebied: 'Kap ermee!'

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw, D66) reageert geërgerd op mensen die geen schade hebben door aardbevingen, maar wel geld aanvragen. NRC berichtte eerder deze week dat ook in gebieden waar amper bevingen waren, huiseigenaren in totaal honderden miljoenen euro’s krijgen. "Ik vind het onbehoorlijk. Het is niet verplicht om de boel te flessen. Mensen die ten onrechte gebruik maken van de regelingen, zou ik willen oproepen: Kap daarmee. Stop daarmee, doe dat niet." Dat zei de staatssecretaris donderdag in Sven op 1 op NPO Radio 1.

Demissionair staatssecretaris Vijlbrief benadrukte dat dergelijk gedrag niet alleen een financiële last vormt voor de maatschappij, maar ook de solidariteit en het vertrouwen in de samenleving ondermijnt. De mensen in Groningen zijn te lang geconfronteerd met wantrouwen. "Dan gaan wij het makkelijker maken en beter maken voor die mensen. En dan zijn er andere mensen die daar helemaal geen recht op hebben die daarvan profiteren. Als je de maatschappij een beetje heel wilt houden, door je allemaal aan bepaalde regels te houden, dan zou je dat niet moeten doen."

Gasopslag in Norg

In dezelfde week dat de gaskraan dichtging, kwam het bericht dat de NAM overweegt om naar zogenaamd kussengas te gaan boren in het Drentse Norg. Vijlbrief noemde dat eerder ongepast. "Het ongepaste zit er vooral in dat ik het nogal wat vind in de week dat ik bezig ben om de kraan dicht te draaien, om te zeggen, 'Nou, dan ga ik daar het kussengas maar winnen'." Volgens Vijlbrief zou in plaats van winning in Norg, het misschien beter zijn om de gasreserves daar in overheidshanden te brengen. Hij noemt het een serieuze gedachte, mede vanwege het strategische belang van die gasreserve.

Kamerlid

Vijlbrief staat bij de komende verkiezingen ook weer op de lijst als Kamerlid van D66, op de derde plek. Hij zal niet op het dossier gas het woord gaan voeren, na de verkiezingen. "Ik heb meer dingen gedaan in mijn leven. Ik kan Financiën doen, ik kan Europa doen, ik kan Sociale Zaken doen, ik kan arbeidsmarkt doen.” Als Kamerlid wil hij wel een zogenaamd spreekuur blijven houden, zoals hij dat nu ook doet als staatssecretaris. "Ik noem het zelf luisteren naar de mensen met de zachte stem, als ik in Groningen ben. Je moet proberen om uit mensen te halen wat ze nou echt vinden en wat ze écht willen."

Video niet beschikbaar