Recept in 1 minuut: witlof- en pastinaaktaart
- Fragmenten
- Recept in 1 minuut: witlof- en pastinaaktaart
In Stax&Toine antwoord op de vraag: wat zullen we vanavond weer eten. Vandaag een recept van chefkok Mari Maris uit haar kookboek Groentebijbel.
Witlof & pastinaaktaart
Ingrediënten:
3 eieren
ca. 2,5 dl crème fraîche of room
1 lap bladerdeeg van ca. 240 g, genoeg om een platte ovenschaal mee te bekleden
2 pastinaken, in brunoise
2 middelgrote uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, gehakt
6 takjes tijm of 3 salie, gerist en gehakt (als u geen verse hebt, dan liever gedroogde tijm dan salie)
6 à 8 stronkjes witlof, in de lengte gehalveerd
ca. 80 g geraspte, pittige, smeuïge kaas, zoals Cantal, Comté of Hollandse extra belegen
Bekleed een platte ovenschaal met bladerdeeg en maak een opstaande rand van 4 centimeter. Verdeel blokjes pastinaak, gesnipperde ui, knoflook en tijm over de bodem en maal er peper & zout over. Leg de lof er op, met de open kant naar boven. Klop eieren en crème fraîche los met peper & zout. Schenk het mengsel er zo over dat er ook een deel naar de bodem loopt. Bestrooi met pittige, smeuïge kaas en zet in een oven van 200 °C.
Controleer na 40 minuten of het niet te hard gaat (–sluit de oven zo snel mogelijk weer, hoe heter hij blijft hoe mooier het gerecht bakt). Verlaag zo nodig de temperatuur naar 180 °C en laat in nog ongeveer 15 minuten het geheel stollen en het deeg goudbruin bakken.
Als u behoefte aan blaadjes hebt, kunt er veldsla en/of winterkers bij eten, aangemaakt met een klein beetje mosterd, honing, appelazijn en milde olie.
Eet smakelijk!