Tekort aan techneuten is nadelig voor de energietransitie: 'Het zijn de helden van de toekomst'
- Fragmenten
- Tekort aan techneuten is nadelig voor de energietransitie: 'Het zijn de helden van de toekomst'
De energietransitie vraagt om een behoorlijk aantal extra handen. Er moeten warmtepompen worden aangelegd, zonnepanelen geïnstalleerd en ga zo maar door. Het probleem is: de handen zijn er niet. En dat kan erop termijn voor zorgen dat de energietransitie in Nederland vertraging oploopt of misschien zelfs stokt.
"In sommige steden kun je nu een warmtepomp bestellen en dan moet je 1,5 jaar wachten. Dat heeft niks te maken met de warmtepompen, maar de mensen zijn er simpelweg niet," zegt tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki in de radiospecial van Stand van Nederland: Pioniers van de Energietransitie op NPO Radio 1. Het technisch onderwijs moet veel aantrekkelijker worden gemaakt vindt Tabarki. "Veel ROC's zijn daar al op aan het voorsorteren gelukkig, maar dit moet ook al beginnen op de basisschool."
Neerkijken
Toch is er een aspect dat nog zwaar meeweegt voor zowel jongeren als hun ouders om niet te kiezen voor een technisch beroep en dat betekent vaak een mbo-opleiding: er wordt neergekeken op een technische opleiding. Tabarki erkent dat beeld, maar "het is is ook aan het kantelen. Techneuten zijn de helden van de toekomst. Zij maken de nieuwe economie mogelijk en als we dat maar hard genoeg roepen, dan komt dat vanzelf in de hoofden van ouders en sijpelt dat vanzelf door."
Wat hierbij meespeelt is dat de lonen van techneuten behoorlijk aan het stijgen zijn. "Sommige loodgieters in de grote steden van Nederland verdienen goede knaken. Dat red je met een hbo-opleiding niet," aldus Tabarki.
Video niet beschikbaar