Boeren kunnen met hernieuwbare grondstoffen de bouw helpen: 'Het is een win-win-situatie'
- Fragmenten
- Boeren kunnen met hernieuwbare grondstoffen de bouw helpen: 'Het is een win-win-situatie'
Huizen bouwen van hennep, vlas en stro. Het klinkt gek, maar het is mogelijk. Het zijn hernieuwbare grondstoffen die door boeren geteeld worden. Voor boeren die gedreigd uitgekocht te worden is dit een goed alternatief.
Dat zegt overheidsadviseur Jan Willem van de Groep in de radiospecial van Stand van Nederland: Pioniers van de Energietransitie op NPO Radio 1. "Het gaat om verse gewassen die je op een hele extensieve manier kunt telen. Je kunt daar een nieuw verdienmodel aan hangen voor de boeren."
Dat is ook het doel volgens Van de Groep: In ruil voor veeteelt overschakelen op de teelt van dit soort gewassen. "Daarmee helpt de bouw de boer en de boer de bouw."
CO2
Met de gewassen die de boeren dan kunnen telen - waar dan mee gebouwd kan worden - kan veel CO2 opgeslagen worden. "Het vangt CO2 af en maakt daar koolstof van. Dat sla je op in het gebouw. En de dubbele winst is dat je geen beton, staal en aluminium nodig hebt. Dus je verdringt ook nog eens de CO2", legt Van de Groep uit. "Het is eigenlijk dubbele winst."
Maar hoe verdienen de boeren hier dan aan? "We moeten de boeren de winst van de koolstofopslag geven", zegt Van de Groep, die ervoor pleit het stikstoffonds te gebruiken als soort garantiefonds. "Garandeer 30 jaar lang voor een boer vaste opbrengst. Het verschil dat hij uit die opbrengsten haalt en wat hij krijgt van die gegarandeerde prijs halen wij dan uit het stikstoffonds. Daarmee zetten wij het stikstoffonds veel efficiƫnter in en hoeven wij geen boeren uit te kopen."
Video niet beschikbaar