Fragment

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Henrike van Gelder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Henrike van Gelder

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Henrike van Gelder en Spraakmaker Gerdi Verbeet.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over een artikel uit eigen blad. Op de cover van Kidsweek deze week een verhaal over het Overijsselse dorpje Bathmen dat al twee weken vrijwillig in lockdown is. Er zijn al zoveel verhalen rondom het thema corona. Hoe kies je nog wat je gaat schrijven? Welke invalshoek heeft Kidsweek gekozen?

Voor het mediamoment van Brandsma gaan we naar Essen in Duitsland. Die stad heeft een formulier online waarin burgers gevraagd worden om overtredingen van de coronawetgeving te melden. Brandsma: “Ik snap wel dat er naar middelen wordt gezocht om beter te kunnen handhaven”. Waarom is dit volgens Brandsma een opvallend nieuwtje?

Gisteren was het debat in de Tweede kamer over het corona maatregelen van het kabinet. Het ging er stevig aan toe en Rutte zei dat er fouten waren gemaakt. De kranten zijn verdeeld over of Rutte nou zijn excuses aanbood of niet. Het AD kopt: ‘Rutte gaat door het stof’. De Telegraaf: ‘Rutte erkent fouten’ en de Volkskrant: ‘Rutte komt voorzichtig met zelfkritiek’. Wie had er gelijk volgens onze mediakenners? Speelt de achtergrond van een krant een grote rol, of ligt het deze keer vooral aan Rutte? Spelende de aankomende verkiezingen een rol om niet te ver door het stof te gaan? Jaap van Dissel benoemde gisteren de media in de mondkapjesdiscussie. Is het terecht dat hij benoemd dat er volgens hem te veel gediscussieerd wordt in talkshows?

Tot slot: Twitter en Facebook nemen maatregelen om te voorkomen dat een bericht van de The New York Post over Joe Biden en zijn zoon Hunter snel kan worden verspreid. The New York Post zegt dat het e-mails in handen heeft die erop duiden dat Joe Biden in 2015, toen hij vicepresident was, een ontmoeting had met een partner van het gasbedrijf waarvoor Hunter werkte. The New York Post verbindt de vermeende ontmoeting aan de druk die Joe Biden een klein jaar later uitoefende op de Oekraïense regering om de hoogste aanklager van het land te ontslaan. Twitter en Facebook zijn de afgelopen tijd steeds meer bezig met weren van bepaalde posts en nieuws. Is dit een goede ontwikkeling? Voorheen waren de sociale mediakanalen vooral een doorgeefluik, maar ze lijken wel steeds meer verantwoordelijkheid te pakken. Hoe brengen Nederlandse media dit nieuws?