Fragment

Stand.nl: Q-koortsslachtoffers worden nog steeds niet serieus genomen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Q-koortsslachtoffers worden nog steeds niet serieus genomen

Q-koortspatiënten en nabestaanden kunnen binnenkort financiële compensatie aanvragen bij de overheid. Minister Bruno Bruins stelt maximaal 15.000 euro per persoon beschikbaar ter erkenning van de gevolgen die slachtoffers van de ziekte hebben ondervonden.
De compensatie is bedoeld voor slachtoffers van de Q-koortsuitbraak die tussen 2007 en 2010 in Noord-Brabant uitbrak. Er meldden zich ruim 4000 patiënten, zeker 74 patiënten overleden aan het virus dat wordt overgedragen van geiten op mensen. Patiënten kampen met blijvende klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Velen kunnen niet meer werken en zijn aan huis gebonden.
Slachtoffers zijn niet te spreken over de financiële compensatie. Een patiënt noemt het een ‘schijntje’, anderen spreken van een ‘lachwekkende vergoeding’. Ze voelen zich door de overheid in de steek gelaten en stellen dat het bedrag bij lange na niet voldoende is om bijvoorbeeld weggevallen salaris op te vangen.

​​​​​​​Vind je dat de slachtoffers gelijk hebben? Of geeft de overheid met deze compensatie wel degelijk aan de slachtoffers te erkennen? Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons! 

Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar