Fragment

Het Mediaforum met Martha Riemsma en Wouter de Winther

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Martha Riemsma en Wouter de Winther

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Wouter de Winther en Spraakmaker George van Hal.

Voor het mediamoment van De Winther kijken we naar Amerika. De Winther zag een tweet van president Biden. Daarin staat volgens De Winther niet helemaal de waarheid: “Als er één ding niet klopt is het het beeld dat dit allemaal in goed overleg gebeurt”. Waarom is de verontwaardiging nu niet zo groot als bij Trump? Wordt er te eenzijdig bericht over Biden? Zou het kritischer moeten?

Het mediamoment van Riemsma gaat over een verhaal dat Tubantia vorige week publiceerde. Het verhaal had grote gevolgen voor de geïnterviewde, ze werd belaagd. Het betrof een docente die alleen gevaccineerde studenten wilde. Wordt het daardoor steeds lastiger om mensen te vinden die hun verhaal willen doen? Is het een optie om die mensen anoniem op te voeren?

Gisteravond werd er gedemonstreerd bij de plek waar Afghanen worden opgevangen in Harskamp. 'Eigen volk eerst' vonden de demonstranten… Ondertussen melden het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk dat ze worden overspoeld met mensen die willen helpen. Is de demonstratie in de juiste context gezet in de media? Er zijn mensen die zich zorgen maken, maar ook mensen die willen helpen. Hoe zorg je voor een balans voor beide kanten van het verhaal? Pieter Klein van RTL Nieuws schreef over de demonstratie: 'Mede mogelijk gemaakt door politici die amper worden tegengesproken en het laffe politieke midden dat zwijgt. Angst regeert'. Heeft hij een punt?

De formatie is nog op volle gang, maar wat er precies besproken wordt blijft gissen, want op het Binnenhof regende het weer ontwijkende en nietszeggende antwoorden, legde Nieuwsuur vast. Hoe kunnen journalisten nu voorkomen dat ze maar lege woorden blijven verzamelen?