Fragment

Het Mediaforum met Bas van Sluis en Sakina Elkayouhi

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Bas van Sluis en Sakina Elkayouhi

Donald Trump is de officiële presidentskandidaat voor de Republikeinen. In zijn acceptatiespeech stond hij stil bij de mislukte aanslag op zijn leven en hij benoemde dat hij de president wil zijn voor álle Amerikanen. Bas van Sluis heeft hier weinig vertrouwen in. "Ik dacht alleen maar: de tweedracht moet niet door hem geheeld worden. Hij staat symbool voor het zaaien van verdeeldheid."

Video niet beschikbaar

"Hij schept het idee dat hij een Messias is en heeft de naam Biden maar eenmaal genoemd", zegt docent journalistiek Sakina Elkayoui. "Dat is uitzonderlijk, tegelijkertijd zie ik geen andere Trump." Volgens oud prof wielrenner en sociaal psycholoog Maarten Ducrot, doet Trump er alles aan om aan de macht te komen. "Hij pompt het allemaal op en vertelt wat mensen willen horen", zegt Ducrot. "Als je zou redeneren wat het land nodig heeft, zouden er hele andere dingen uit komen."

Daarnaast sprak Trump onwaarheden uit en werden de statements overgenomen door media. Volgens Van Sluis en Elkayoui vergen ditsoort nieuwsuitingen altijd research, duiding en kanttekeningen.