Fragment

Het Mediaforum met Catherine Keyl en Frénk van der Linden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Catherine Keyl en Frénk van der Linden

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Catherine Keyl, Frénk van der Linden en Spraakmaker Bertho Nieboer.

Het mediamoment van Van der Linden gaat over Facebook. Het platform gaat berichten die de Holocaust ontkennen verbieden. Van der Linden noemt het ‘too little too late’. Volgens hem had Zuckerberg veel eerder actie moeten ondernemen. Van der Linden: “Het invoeren van Facebook ging heel wat sneller dan kritisch kijken hoe je er misschien beter mee om zou kunnen gaan”. Moet Facebook pro-actiever zijn met uitleggen hoe het wel zit? Of is doorverwijzen naar andere bronnen al goed genoeg?

Het Mediamoment van Keyl gaat over een fragment uit Op1, waarin Arnon Grunberg uitleg geeft over zijn nieuwe boek ‘Als ze het over Marokkanen hebben’. Waardoor was Keyl zo onder de indruk?  

Nu we in een tweede golf zijn beland, lijkt het erop dat de overheidscommunicatie steeds meer bestaat uit uiteenlopende meningen. Dit komt de duidelijkheid over wat het juiste beleid is, niet ten goede. Juul Paradijs schreef in de Volkskrant dat het schadelijk is dat experts en deskundigen op stoel van politici kruipen. Veroorzaakt te veel transparantie ruis op de lijn? Gaan experts te ver met hun goedbedoelde uitleg in talkshows? Is het goed om experts met een verschillende mening te laten horen? Nieboer: “Ik zou banger zijn als iedereen dezelfde mening had, als er geen discussie meer was”. In NRC constateert een grote groep wetenschappers: ‘Het RIVM loopt achter de feiten aan’. Wat moet er anders in de overheidscommunicatie naar het publiek toe? En welke rol moeten journalisten hierin spelen?

Tot slot: de Britse journalist Darren Grimes hield in juni voor zijn YouTube-kanaal een interview met David Starkey. Deze controversiële historicus, die beweerde onder meer dat slavernij niet kan worden beschouwd als genocide omdat er nog steeds ‘so many damn blacks’ zijn. Dit veroorzaakte grote ophef. Nu doet de Britse politie onderzoek naar Grimes wegens racistische uitspraken van zijn gesprekspartner Starkey. In hoeverre is een interviewer verantwoordelijk en te vervolgen? Waar ligt de grens van persvrijheid?