Het Mediaforum met Thomas Muntz en Arno Kantelberg
- Fragmenten
- Het Mediaforum met Thomas Muntz en Arno Kantelberg
Aan tafel zitten Thomas Muntz, Arno Kantelberg en Tsjaed Bruinja
Video niet beschikbaar
Het Mediamoment van Kantelberg is de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen. Het is veel in het nieuws en Kantelberg vindt dat nergens op slaan. "Onze fascinatie is bijna een obsessie met de Amerikaanse journalistiek". Valt het te begrijpen dat we het zo goed volgen?Muntz: "We doen alsof het een buurland is"
Muntz' Mediamoment gaat over fietsende kinderen die werden aangevallen door de wolf, die eigenlijk een hond was met de naam 'Pax'. Het nieuws bleek dus nep. Is het tekenend voor de beladen discussie over de wolf? En waarom gaat iedereen mee in dit debat wat tot grote verdeeldheid leidt?Muntz: "Daar zie je eigenlijk dat de simpele journalistieke checkvragen niet gesteld worden"
Complottheorieën kunnen leiden tot opruiing, bedreiging, intimidatie en zelfs geweld. Daarvoor waarschuwde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gisteren. Zogenaamde complotextremisten kunnen het vertrouwen in de democratische rechtsorde ondermijnen. De groep is niet heel groot, waarom is het dan toch zo bedreigend? Wat kun je als media doen, en wat is überhaupt onze rol hierin?Thomas Muntz: "Ik vind het niet de verantwoordelijkheid van de journalistiek"
We gaan het als laatste hebben over social media. Facebook staat vandaag in Amsterdam voor de rechter op verdenking van misbruik van gebruikersgegevens. En Twitter krijgt namens elf miljoen Nederlanders een claim aan de broek. Het zou via een dochteronderneming zonder toestemming gegevens van gebruikers hebben gedeeld. Zijn ze niet langer onaantastbaar?Kantelberg: "In Amerika bestaan er grote zorgen over TikTok"