Fragment

Het Mediaforum met Ingrid Spijkers en Marc Chavannes

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Ingrid Spijkers en Marc Chavannes

Aan tafel zitten Marc Chavannes, Ingrid Spijkers en Spraakmaker Marguerite Soeteman-Reijnen

Het mediamoment van Chavannes gaat over de aanstelling van de nieuwe staatssecretarissen -eerder deze week- die in strijd is met de grondwet. Is er te weinig kennis van de grondwet in Den Haag en bij Haagse journalisten? Of gaan ze hier opzettelijk tegen de wet in?

Spijkers mediamoment gaat over de zomerprogrammering, en dan specifiek die van de regionale omroepen. Bij Omrop Fryslân hebben ze een vol programma maar hoe doen andere zenders dat?

Dan gaan we het hebben over deze, toch op z'n minst opmerkelijk, rechtszaak: Engel vs. Van Ranst. Van Ranst zegt dat het Engel 'alleen te doen is om de aandacht'. Is dit niet vooral een particuliere strijd tussen twee hotshots? Moeten en kunnen de media deze zaak niet links laten liggen? Chavannes: “Het is het misbruik maken van de rechtsspraak”

Ook hebben we het over Afghanistan. De Taliban rukt in rap tempo verder op en zojuist werd bekend dat ook Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, op het punt staat ingenomen te worden. Gisterochtend werd duidelijk dat uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers in ieder geval het komende jaar niet terug hoeven naar het land. Is deze beslissing van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol onder grote druk van de media genomen? Is dat positief? En het nieuws komt door smartphones steeds meer van de lokale bevolking zelf, en minder vanuit de journalistiek. Hoe wordt naar deze trend gekeken? En kunnen er straks nog wel journalisten werken als de Taliban aan de macht is? Spijkers: “Deze ontwikkeling is heel erg zorgwekkend”

In Polen heeft het Lagerhuis een wet heeft aangenomen die niet-Europese bedrijven verbiedt een meerderheidsbelang te hebben in Poolse media. Dit zou betekenen dat de populaire (en kritische) tv-zender TVN zou moeten verdwijnen omdat het Amerikaanse Discovery grootaandeelhouder van de zender is. Hoe zorgwekkend is deze ontwikkeling? En heeft de EU daarover iets te zeggen?