Fragment
De (Nederlandse) ontdekking van Zuid-Korea
- Fragmenten
- De (Nederlandse) ontdekking van Zuid-Korea
De Nederlander Hendrik Hamel wordt door Koreanen gezien als degene die Korea bekend maakte in de Westerse wereld. In 1653 het VOC-schip De Sperwer van Taiwan op weg naar de Japanse handelspost Deshima. Aan boord Hendrik Hamel.Onderweg komt het schip in een storm terecht en leidt schipbreuk. 36 van de 64 opvarenden overleven de ramp en weten aan land te komen.
Dat blijkt het eiland Jesu te zijn in het zuiden van Korea. Korea had de jaren daarvoor invasies van onder meer Japan moeten doorstaan en wilde waarschijnlijk niet dat informatie over het land naar Japan of andere landen zou lekken.De mannen worden vastgehouden hoewel ze enige vrijheid genieten. Een gevangenschap die uiteindelijk dertien jaar zal duren. Ze worden ook naar Seoul gebracht om bij de koning te komen. Hen wordt toegezegd dat ze onderhouden zullen worden en ook werk kunnen krijgen. Ze schoppen het uiteindelijk tot lijfwachten van de koning. Ze leren de taal, verdienen geld en passen zich redelijk aan aan het Koreaanse leven.
Maar na een ontsnappingspoging door een aantal mannen wordt besloten dat het hof van de mannen af wil. Sommigen stellen voor hen ter dood te brengen maar uiteindelijk wordt besloten ze terug naar het zuiden van Seoul te brengen. Hamel zou nog drie jaar doorbrengen in het huidige Yeosu.
Van daaruit zouden ze weten te ontsnappen met een bootje. Het verslag dat Hamel bijgehouden heeft komt uiteindelijk naar Europa. Hierin leest men voor het eerst gedetailleerd over het leven in Korea. Niet altijd geheel naar waarheid: Zo valt het wel mee met de Koreaan-etende krokodillen, maar toch is het een uitgebreide kennismaking met Korea.
Iets wat de kinderen in Korea tot op de dag van vandaag geleerd wordt op school. In Yeosu staat een Hamel-museum en op de kade een Hamel-standbeeld. Ook de vuurtoren is er naar Hamel vernoemd. In Nederland is in Gorkum een Hamel-museum te vinden.
Verslaggever Maarten Bleumers bezocht samen met hem de plek waar Hendrik Hamel een aantal jaren doorbracht.
Video niet beschikbaar