De oppas en ik
- Fragmenten
- De oppas en ik
Sinds de affaire rond filmproducent Harvey Weinstein lijkt er geen einde te komen aan de populariteit van de hashtag ‘MeToo’, die in maar liefst 85 landen trending is. Elke dag zijn er weer nieuwe acteurs, producenten, fotografen, ministers en cabaretiers die beschuldigd worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Soms, zoals bij Weinstein, gaat het om verkrachtingszaken. Maar in andere gevallen is veel minder duidelijk welke grens precies is overschreden.
Dat zoveel verschillende gebeurtenissen op dezelfde stapel belanden, maakt de discussie er niet eenvoudiger op. Er is immers een groot grijs gebied tussen wat veel vrouwen ‘seksueel geweld’ noemen en wat sommige mannen bestempelen als ‘aanstellerij’. Wat is het verschil tussen een aanranding en een onprettige seksuele ervaring? Niemand is het erover eens waar precies de grenzen liggen.
Twee jaar geleden maakte radiomaker Nikki Dekker een documentaire over dit niemandsland, die genomineerd werd voor de prestigieuze Prix Europa. Vandaag laten we deze documentaire opnieuw horen. Over de vraag of het zin heeft om het verleden op te rakelen en over gebeurtenissen die eigenlijk geen naam mogen hebben, maar die toch blijvende gevolgen kunnen hebben voor zij die het meemaken.