Fragment

Het Spoor Terug: Strijd om de droompolder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Spoor Terug: Strijd om de droompolder

In de Wieringermeerpolder is in de jaren dertig een poging gedaan een modelsamenleving te creëren zonder zuilen en zo egalitair mogelijk. Misschien was deze egalitaire samenleving de reden dat het verzet er tijdens de bezetting erg actief was en dat er veel onderduikers zaten. 

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, op 17 april 1945, kwam een voorlopig einde aan deze samenleving toen de Duitsers een stuk dijk opbliezen en de polder vier meter onder water zetten. De bewoners spanden in allerijl het paard voor de wagen en vluchtten met hun belangrijkste spullen en het vee uit de polder. Er viel één dode: verzetsman en boer Adriaan de Graaf. Maar wat gebeurde er met de onderduikers na de overstroming? En wat bleef er na de oorlog over van de idealen van de polder?

In 'Strijd om de droompolder' komen ooggetuigen, allemaal in de tachtig, aan het woord: verschillende boeren die onderduikers hadden; een joodse vrouw die als peuter relatief vrij door de polder kon bewegen; en de dochter van de verzetsstrijder die als enige de inundatie niet overleefde.