Een dag werken voor een wc-rol in Venezuela
- Fragmenten
- Een dag werken voor een wc-rol in Venezuela
Het blijft politiek onrustig in Venezuela. Zondag zijn er verkiezingen voor een alternatief parlement, waarmee president Maduro volgens de oppositie het huidige parlement buitenspel wil zetten. De bevolking komt massaal in opstand: vandaag en morgen vindt er een nationale staking plaats.
Ondernemer Laurens Trebes woonde 18 jaar in Venezuela en ontvluchtte het land enkele maanden geleden. Zijn persoonlijke veiligheid was niet langer gegarandeerd en zijn werkzaamheden onmogelijk gemaakt.
Zwarte markt
Trebes bestierde meerdere bedrijven in het Zuid-Amerikaanse land, van een koekjesfabriek tot bouwmaterialen. Door de politieke en economische malaise is hij nu met zijn gezin teruggekeerd naar Nederland. 'We hebben alles achtergelaten: familie, auto's, alles.'
De ondernemer kon niet vrij beschikken over dollars en euro's. Alleen via de zwarte markt zijn de valuta te verkrijgen. 'Daardoor werd het steeds lastiger te voldoen aan verplichtingen,' vertelt Trebes. Het drijven van handel werd onmogelijk gemaakt.
Drie maandsalarissen
Voor een Nederlander is het Venezolaanse leven best betaalbaar. Een avondje uiteten in Trebes' favoriete vleesrestaurant kan voor 18 euro. Voor de gewone Venezolaan is dat echter onbetaalbaar. Het dinertje staat gelijk aan drie maandsalarissen van Trebes' schoonmoeder.
'Medicijnen zijn lastig te verkrijgen, laat staan te betalen,' vertelt hij. Ook voedsel, elektriciteit en wc-papier zijn schaars geworden. 'Een rol wc-papier staat bijna gelijk aan een maandsalaris.' Op basis van donaties en subsidies van de overheid houden Venezolanen het hoofd boven het water.
Polen
Het beeld dat het Westen van Venezuela heeft - een keiharde regering-Maduro die de oppositie onderdrukt - klopt volgens Trebes redelijk. De regering domineert volgens hem de rechterlijke macht volledig. 'Wat we nu in Polen zien gebeuren, heeft in Venezuela al jaren geleden plaatsgevonden.'
De enige doorn in het oog van Maduro is het parlement, dat in handen is van de oppositie. Die macht probeert de president nu te ondermijnen door een alternatief parlement proberen te vormen.
Trebes vindt het lastig om in te schatten of de situatie uit de hand loopt. Hij heeft eieren voor zijn geld gekozen en is teruggekeerd naar Nederland, na 18 jaar ondernemerschap in Venezuela.
Video niet beschikbaar