Kan een VR-bril helpen bij een traumatische ziekenhuiservaring?
- Fragmenten
- Kan een VR-bril helpen bij een traumatische ziekenhuiservaring?
Angst, vergeetachtigheid en terugkerende nachtmerries: veel patiënten die op de intensive care (IC) zijn behandeld, hebben daar nog jarenlang last van. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam start een onderzoek om te kijken of de inzet van virtual reality kan helpen die ervaring beter te verwerken.
"Het is relatief onbekend", zegt internist in opleiding Michel van Genderen over het 'post-IC-syndroom'. "Maar een groot deel van de patiënten krijgt er last van. Zij hebben na hun verblijf op de intensive care last van verschillende klachten." Die variëren van fysieke klachten, zoals snelle vermoeidheid, tot vergeetachtigheid en psychische problemen, zoals een depressie of klachten die passen bij een posttraumatische stressstoornis.
De cijfers over het voorkomen van het post-IC-syndroom lopen uiteen. "Uit internationaal onderzoek blijkt dat deze klachten voorkomen bij 30 tot 60 procent van de ex-patiënten", zegt Van Genderen. Onder patiënten van vier ziekenhuizen in de regio Rotterdam ging het om meer: 50 tot 60 procent.
Beter dan een dagboek?
"We proberen veel, maar zaken als het bijhouden van alleen een dagboek of een later bezoek aan de IC-poli blijken niet goed te helpen bij het verwerken van die IC-ervaring. We denken dat je de psychische component goed zou kunnen verbeteren met de inzet van virtual reality." Dat laatste wordt - zij het nog mondjesmaat - steeds vaker toegepast in de zorg. Om patiënten voor te bereiden op hun aanstaande behandeling bijvoorbeeld, of om ze van hun fobie af te helpen.
Lees meer op NOS.nl