Op de foto als goed voorbeeld, 'want wij misten vroeger een zwart rolmodel'
- Fragmenten
- Op de foto als goed voorbeeld, 'want wij misten vroeger een zwart rolmodel'
Bij binnenkomst wordt iedereen nog even gecontroleerd door een styliste. Strikjes worden rechtgezet, pluisjes van de schouders gehaald. De styliste is onder de indruk. "Geweldig al deze mooie succesvolle zwarte mannen!"
30 invloedrijke zwarte mannen, bijna iedereen in smoking, zijn bij elkaar gekomen in een fotostudio in Amsterdam. In het kader van de Black Achievement Month gaan ze samen op de foto. De deelnemers zullen de foto vervolgens via social media verspreiden.
Terwijl de fotograaf de mannen op de goeie positie probeert te zetten, vertelt initiatiefnemer Gershwin Bonevacia wat het idee achter de foto is: "Dit doen we vooral vanuit de noodzaak om alle zwarte mannen te empoweren. Door ze zichtbaar te maken kunnen jonge zwarte jongens opgroeien met de overtuiging dat ze niet alleen maar voetballer of rapper kunnen worden maar ook makelaar, fysiotherapeut of visagist."
Rolmodel gemist
Bonevacia is schrijver, hij heeft een zwart rolmodel gemist vroeger. "In het Nederlands literaire landschap kom je weinig zwarte schrijvers tegen. Dan ga je je afvragen, is dit wel wat voor mij? Past het wel bij mij? Word ik wel geaccepteerd? En dat proberen we te doorbreken met deze fotoshoot."
Leandro Verwey, makelaar, herkent dat. Hij vertelt dat hij door het gemis van een rolmodel veel meer zelf moest uitvinden en uitzoeken. Hij wil jongeren dat nu besparen. Ook Steve Montroos, accountant, is blij met dit initiatief. "Binnen onze community liggen de kansen niet voor het oprapen, je moet twee keer zo hard je best doen om je plek te veroveren. En nu ziet men: je moet niet opgeven want het kan."
Serginho Stekkel, eigenaar van een projectbureau, vertelt waarom er volgens hem weinig zwarte rolmodellen op televisie te zien zijn. "Aan de ene kant omdat de mensen minder zichtbaar zijn maar ook omdat de redacties van programma's in hun eigen netwerken zitten en de juiste mensen niet kunnen vinden."
Organisator Gershwin Bonevacia ziet dat ook. Hij geeft als voorbeeld dat je nooit een zwarte kunsthistoricus op televisie ziet over Rembrandt. "Je ziet dat redacties van mainstream media toch eerder kiezen voor een witte dan een zwarte man."
Herkenning
Een rolmodel met dezelfde huidskleur als jezelf maakt wel degelijk verschil, denkt Bonevacia. Volgens hem is iedereen op zoek naar herkenning. "Dat kan natuurlijk op verschillende manieren, je kunt je ook laten inspireren door mensen die niet op jou lijken, maar uiteindelijk denk ik dat puur de huidskleur een belangrijke rol speelt."
Als iedereen opgesteld staat, de eerste rij op stoeltjes en daarachter twee rijen op een verhoging, is de foto snel gemaakt. Een van de mannen komt snel controleren of hij er wel goed opstaat en lacht: "Ik sta er prachtig op, dat is wat telt!"