Fragment

Bestorming parlement ‘ongekend’ voor Suriname

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bestorming parlement ‘ongekend’ voor Suriname

In Suriname zijn zeker vijftig mensen opgepakt, na de anti-regeringsprotesten van gisteren in Paramaribo. De demonstranten drongen toen het parlementsgebouw binnen en richtten daar vernielingen aan. Twintig mensen raakten gewond. De protesten zijn ongekend voor Suriname, zegt Roy Khemradj, journalist en Suriname-kenner.

Video niet beschikbaar

De demonstranten vinden dat president Santokhi en vicepresident Brunswijk hun verkiezingsbeloftes niet nakomen en dat ze daarom moeten opstappen. “Er is in het bewind van president Santhoki al vaker vreedzaam gedemonstreerd en de president slaagde er ook in om met de actievoerenden in gesprek te gaan, maar dit is een hele andere ontwikkeling die ik eerder niet in Suriname heb gezien.”

Khemradj ziet een parallel met eerdere gebeurtenissen. “De internationale ontwikkelingen worden in Suriname natuurlijk ook goed gevolgd op sociale media. Denk maar aan de bestorming van het Capitool en onlangs de oproep van oud-president Bolsonaro in Brazilië aan zijn achterban om het Huis van de Democratie te bezetten. Dat leidt ook tot baldadigheden in Suriname waarbij nu voor het eerst het parlement van Suriname is bekogeld en bestormd. Weliswaar niet zo massaal, maar dit is wel historisch.”

Santhoki heeft een aantal harde maatregelen genomen na de protesten. Alle openbare markten in Parmaribo blijven vandaag dicht en de binnenstad is afgesloten. Ook vraagt de regering winkeliers om niet open te gaan. Khemradj heeft de indruk dat het nu weer rustiger is in Paramaribo. “Ik verwacht niet dat er iets gaat gebeuren dit weekend, maar de vraag is hoe nu verder.”