Amerikaanse wet bemoeilijkt wederopbouw door orkaan getroffen Puerto Rico
- Fragmenten
- Amerikaanse wet bemoeilijkt wederopbouw door orkaan getroffen Puerto Rico
Een week na orkaan Maria is er nog altijd chaos op Puerto Rico. De schade is enorm, en het ging financieel al niet goed met het eiland. Bewoners proberen op te krabbelen, maar worden gehinderd: een Amerikaanse wet uit 1920 maakt medicijnen, voedsel en brandstof stervensduur op het eiland.
"Bijna alle goederen kosten in Puerto Rico het dubbele van de prijzen in de Verenigde Staten", vertelt diplomatiek adviseur Antonio Carmona Baez in NOS Met het Oog op Morgen, "terwijl het jaarlijkse inkomen per hoofd van de Puerto Ricaanse bevolking 18.000 dollar bedraagt. Dat is ongeveer de helft van dat van Mississippi, de armste Amerikaanse staat."
Boosdoener is de Jones Act, waar het eiland onder valt: een protectionistische wet uit 1920 die bepaalt dat alleen Amerikaanse schepen er olie en goederen aan land mogen brengen zonder hoge tarieven te betalen.
Het eiland importeert 85 procent van zijn voedsel. Ook het overgrote deel van medicijnen en brandstof moet van buiten komen. "We hebben de komende tijd veel extra medicijnen, water, voedsel en benzine nodig, maar dat kan dus alleen via de Verenigde Staten of onder hoge tarieven worden geleverd."
Gisteren weigerde Washington een verzoek van Puerto Ricaanse congresleden om de Jones Act tijdelijk op te schorten, terwijl het dat wel voor Texas deed. "Washington heeft verantwoordelijkheid voor Puerto Rico. Dat moeten ze nu ook nemen", aldus Baez.
Kader:
Puerto Rico wordt beheerd door de Verenigde Staten, maar is er geen integraal onderdeel van. De Verenigde Staten hebben Puerto Rico in handen sinds de Spaans-Amerikaanse Oorlog in 1898. Puerto Ricanen zijn sinds 1917 Amerikaanse staatsburgers, maar ze mogen niet stemmen bij presidentsverkiezingen en hebben slechts één vertegenwoordiger in het Congres. Het eiland kreeg in 1950 zelfbestuur en stelde toen een eigen grondwet op.