De tijd dringt voor Jakarta: wegzakkende stad heeft geen decennia meer te gaan
- Fragmenten
- De tijd dringt voor Jakarta: wegzakkende stad heeft geen decennia meer te gaan
Als er niet snel maatregelen worden genomen, is de Indonesische hoofdstad Jakarta binnen veertig jaar totaal onleefbaar. Daarvoor waarschuwt expert watermanagement Piet Dircke in Met het Oog op Morgen.
Dircke, verboden aan ingenieursbureau Arcadis, is betrokken bij verschillende deltaplannen in de regio die met steun van Nederland worden ontwikkeld. Zo wordt er in de Mekongdelta, Bangladesh, Jakarta en Manilla gewerkt aan oplossingen tegen overstromingen.
Atlantis
"Het draait overal om drie dezelfde problemen. De klimaatverandering die zorgt voor meer regen, de verstedelijking waardoor het water niet weg kan en op veel plaatsen is sprake van bodemdaling."
De stad Jakarta is volgens Dircke een van de meest bedreigde steden op aarde op dit moment. "De bodem daalt plaatselijk tot 25 centimeter per jaar, terwijl er vrijwel geen bescherming om de stad is. Dat betekent dat miljoenen mensen ieder moment onder water kunnen komen staan. Daar kunnen heel veel slachtoffers bij vallen."
Al binnen twintig of vijfentwintig jaar kan het problematisch worden in Jakarta. Nederlanders hebben een deltaplan bedacht. De kosten zijn vijftig miljard. "Jakarta is daar nog niet mee begonnen. Maar als er niets gebeurt, kan Jakarta de eerste grote stad worden na Atlantis die we op zullen moeten geven. Dan is er geen redden meer aan."
Durf
De deltaplannen kosten erg veel geld, zijn moeilijk uitvoerbaar en vragen om politici die zich er hard voor durven maken. Daarom duurt het volgens Dircke zo lang.
"Net als andere wereldsteden, is de komende 24 uur al een uitdaging voor Jakarta. Er zijn zoveel problemen op te lossen op andere gebieden: verkeer, milieu, economie. Voor het deltaplan moet je voor de lange termijn kunnen werken."
Mangrove
Voor heel Zuid-Azië geldt dat het wateroverlast moeilijk is op te lossen. De Gangesdelta, waar nu veel slachtoffers vallen, is volgens Dircke een groot en lastig probleem. "Stormvloedkeringen werken niet overal. Hier moet worden nagedacht over slimme oplossingen. Goede alarmsystemen en natuurlijke methodes bijvoorbeeld. Herstel de mangroves, die zijn op grote schaal gekapt maar zorgden wel voor bescherming."
"Ook moeten we niet ten koste van alles elke ramp proberen te voorkomen. We moeten leren om ermee om te gaan en om daarna weer op te staan."
Video niet beschikbaar