Waarom de Grieken kwaad zijn op Macedonië
- Fragmenten
- Waarom de Grieken kwaad zijn op Macedonië
Tienduizenden Grieken gingen vandaag de straat op om te demonstreren tegen Macedonië. Ze zijn het niet eens met de naam van het land. Waarom zijn deze woede? Correspondent Bruno Tersago legt het ons uit.
De naamkwestie tussen Griekenland en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië speelt al bijna 30 jaar. De ruzie tussen Skopje en Athene begon in 1991, toen de Joegoslavische deelstaat Macedonië de onafhankelijkheid uitriep.
Griekenland was fel tegen de naam Macedonië, omdat die historische naam volgens de Grieken aan hen toebehoort. Als compromis nam Macedonië als officiële naam de 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' aan.
Veel Grieken wijzen dit compromis af en noemen Macedonië de republiek van Skopje. Skopje is de hoofdstad van Macedonië.
Onderhandelingen over een definitieve oplossing waren er tot voor kort nooit gekomen, en Griekenland stelde zich steeds vijandig op tegenover Macedonië. De huidige linkse regering wil echter de band verbeteren en is bereid er met Macedonië uit te komen.
Sinds begin van dit jaar praten beide landen officieel over de naamkwestie. De Griekse regering ziet het liefst dat Macedonië een samengestelde naam met geografische duiding gebruikt, bijvoorbeeld Noord-Macedonië of Opper-Macedonië. Maar in beide landen is er weerstand van nationalistische groepen.
Macedonië is ook de naam van een Griekse provincie. Nationalistische Grieken vinden bovendien dat de Grieken de historische rechten op de naam hebben, omdat Macedonië het koninkrijk was van Alexander de Grote, die in de vierde eeuw voor Christus met de Grieken Egypte en Perzië veroverde. Een Slavisch volk heeft geen recht op de naam Macedonië, vinden zij.