Boeken met Lidewijde Paris
- Fragmenten
- Boeken met Lidewijde Paris
Husch Josten, Wittgenstein op deluchthaven, Uitgeverij Cossee
Vertaling uit het Duits door AnneFolkertsma
De Duitse journaliste schreef een korte maar zeer vernuftige roman over de Engelse journaliste Caren die van Londen naar Parijs wil vliegen na de Bataclan-aanslagen om verslag te doen van de gebeurtenissen. Er is vertraging en ze zit vast op de luchthaven. Ze raakt in gesprek met de man tegenover haar die Wittgenstein leest en ze hebben het over het toeval en over de onmogelijkheid om ooit nog een nieuw, nooit verteld verhaal te vertellen. In gedachten is Caren echter bij de Franse fotograaf Julien die ze in Parijs weer hoopt te ontmoeten en bij haar vriend Ben die ze deelt met een andere vrouw. Een regeling die haar goed bevalt. Dan mag opeens niemand meer naar de wc en wordt de groep wachtenden ingesloten door de beveiliging. Het wordt steeds spannender en je moet er echt je hoofd bijhouden! Een slowstarter met een geweldig slotakkoord!
Frans Hempen, Woudbloem, Uitgeverij SMTM
Bij een dystopische roman denk je aaneen verre toekomst, in een ander land en niet zo gauw aan een heel nabij hedenin… Groningen. Toch heeft de in Groningen geboren Frans Hempen die tweeingrediënten gebruikt voor zijn thriller Woudbloem. Voormalig advocaatis met zijn gezin, vrouw en dochter, van Amsterdam naar het plaatsje Woudbloemin Groningen verhuisd, na een debacle op zijn werk. Bij een heftige aardbeving,stort een deel van zijn huis in. Zijn dochter overlijdt, zijn vrouw iszwaargewond. Al snel krijgt hij signalen dat de Gasunie en de NAM wisten van degevaren. In deze steeds spannender wordende thriller, die op veel onderzoek isberust, realiseer je je als lezer heel erg goed wat de bevolking van Groningendie getroffen is door de aardbevingen doormaakt.
Auke Zeldenrust, De Joodse Bruiloft, een koffer voor oorlogsgeheimen, Uitgeverij Boom
Als hun moeder overlijdt besluiten de drie kinderen Boers samen de koffer open te doen die de ouders altijd gesloten hebben gehouden. Ze treffen foto’s en brieven en een film aan van het vooroorlogse bestaan van hun ouders en de familieleden. De film is nog onontwikkeld maar blijkt in perfecte staat als hij wel ontwikkeld is. Het is het verslag van de Joodse bruiloft van Mimi Dwinger met Barend Boers in het Leeuwarden van 1939. Waarom de koffer altijd gesloten bleef, wordt snel duidelijk: bijna iedereen van de foto’s en de film is tijdens de oorlog omgekomen. Auke Zeldenrust ontmoette de familieleden bij toeval en gaf ze advies. In zijn boek vol foto’s en documenten reconstrueert hij de lotgevallen van de bruiloftsgasten, van de ondergedoken moeders tot de vluchtende mannen.Van de overlevenden en de vele doden. Ook Mimi en Barend vluchten, over de Pyreneeën naar Spanje om na enorme omzwervingen vanuit Engeland tegen de Duitsers te vechten.