Boeken met Lidewijde Paris
- Fragmenten
- Boeken met Lidewijde Paris
MartineBijl Rinkeldekink, uitgeverij Atlas Contact
Driejaar geleden kreeg Martine Bijl een hersenbloeding. Nu drie jaar later schrijftze erover. Hoe ze zich na het afsluiten van weer een succesvol seizoen HeelHolland Bakt zo sterk als beton voelde tot er een ballonnetje knapte achterhaar ogen. Het beton was porselein. Een lange revalidatieweg volgde. Fysiekmoest ze alles leren maar haar taalvermogen bleef intact. In korte hoofdstukjesschrijft ze over haar angsten, haar paranoia, het engelengeduld en de zorgenvan haar man Berend, de lieve aandacht van het verzorgende personeel, haareigen chagrijn, haar ongeduld, haar angst niet meer de oude te worden, maar ooklangzaam het besef dat de ziekte altijd een deel van haar leven zou uitmaken.En uiteindelijk de acceptatie. Ontroerend, hilarisch, troostend, inzicht gevenden vooral zo ontzettend eerlijk, helder, zelfkritisch, scherp en mooigeschreven.
ErikBrouwer Diva, uitgeverij Bern
InNederland kende niemand haar, in Amerika was zij een beroemde Hollywoodster, deenige Nederlandse filmster met een ster in de Walk of Fame. De AmsterdamseJulie Henrietta Goudaket, dochter van een orthodox joodse juwelier, ontvluchttehaar thuis, blufte zich naar Amerika en naar Hollywood. Ze had een goed stelhersens, bemoeide zich met het script van de stille films waarin ze speelde.Wilde geloofwaardig acteren en vooral met respect behandeld worden.Filmgrootheid Cecil B. De Mille was het zat, verbrak het contract en zijklaagde hem aan en… won. Brouwer deed zes jaar onderzoek en heeft eenfenomenaal arsenaal aan verhalen en gegevens boven water gekregen. Door delenvan het boek in dialoogvorm te schrijven leest het heel vlot en vermakelijk.Het boek begint op het moment dat Julie op de boot stapt en gaat in rap tempo verder.
Frank Flöthmann Stille nacht, het kerstverhaal zonderwoorden, uitgeverij Wereldbibliotheek
DeDuitse Flöthmann heeft een magische formule in handen: het navertellen zonderwoorden van sprookjes, Hamlet en in dit geval het kerstverhaal. Metvermakelijke anachronismen (een luidspreker met een streep erdoor om aan tegeven dat Jozef niet naar Maria moet roepen omdat ze aan het rekenen is) enmoderne pictogrammen en iconen vertelt hij het verhaal van Jozef en Maria vanafhet moment dat Maria ontdekt dat ze zwanger moet zijn en van een engel te horenkrijgt dat het kind van God zal zijn. Als ze dat in bed aan Jozef verteltverschijnt er in zijn hoofd het pictogram van de nooduitgang. In paginagrotetekeningen is dit een mengsel van stripverhaal, rebus en een soort wonderlijkehints. Een genot voor groot en klein om samen de grappen te ontleden.
Olivier Willemsen Roza, uitgeverij De Harmonie
DeNederlandse schrijver Olivier Willemsen kreeg voor zijn debuut Morgen komtLiesbeth meteen een Debutantenbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Nukiest hij als vertrekpunt van zijn roman een historische gebeurtenis: de nooitverklaarde gruwelijke dood van 9 studenten die in 1959 in het Oeralgebergte eenberg wilden bedwingen en bijna naakt, met inwendige verwondingen werdenteruggevonden. Het gebied werd meteen afgezet en nu nog wil men er niet overpraten. Hoofdpersoon Roza heeft als klein kind de studenten voor hun vertrekgezien maar heeft ook haar vader iets horen zeggen over de berg. Als ze ditdoorvertelt, verdwijnt haar vader en moet ze zelf met een klasgenoot vluchten.Jaren later is er een Nederlandse onderzoeker die haar in Amerika vindt en naarhaar verhaal luistert. Maar dan vertelt haar zoon een heel ander verhaal. Indeze spannende roman, speelt Willemsen genadeloos met je als lezer. Daar kom jepas heel laat achter. Het grootste deel van het boek is Roza’s verhaal met eenwat kinderlijk perspectief, maar dat wordt ondermijnd door het verhaal van haarzoon. Overtuigend en bizar komen er naar het einde opeens nog meer vraagtekensen dan die laatste bladzijde, wow. Dan wil je meteen herlezen: wat heb ikgemist?