Fragment

Boeken met Lidewijde Paris

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boeken met Lidewijde Paris

Penelope Fitzgerald, Het begin van de lente, Uitgeverij Karmijn Vertaald uit het Engels door Johannes Jonkers 

De Engelse Fitzgerald (1916-2000) wilde altijd al schrijfster worden, maar toen haar man getraumatiseerd na de Tweede Wereldoorlog thuiskwam en aan de drank ging, liep haar leven anders en moest ze hard werken om haar gezin in leven te houden. Daardoor debuteerde ze pas op 58 jarige leeftijd, maar met succes. Het begin van de lente is haar laatste roman, verschenen in 1988 en nu voor het eerst vertaald. Het is geweldig hoe het Moskou van 1913 in deze nuchtere, licht ironische stijl tot leven komt. De Engelse Nellie verlaat zonder verklaring haar man Frank Reid om terug te keren naar Engeland. In no time weet iedereen om hem heen wat er aan de hand is. Als een dag later zijn kinderen alleen aan komen op het station, moet hij zorgen dat het leven zoveel mogelijk doorgaat. Zijn hoofdboekhouder Selwyn helpt hem aan een nieuwe kindermeisje. Maar wie zij precies is? 


Manu Joseph, Miss Laila, gewapend en gevaarlijk, Podium Vertaald uit het Engels door Harry Pallemans 

Na het succes van zijn vorige boek Het onzichtbare geluk van andere mensen dat DWDD-tip werd, nu iets heel anders van de Indiase Manu Joseph. Wel weer een verhaal vol verwikkelingen, wrange humor en mooie verhalen, maar nu in een meer politieke thriller-verpakking. Akhila schiet te hulp als er een gebouw is ingestort en er een man onder het puin ligt en er alleen maar heel kleine mensen door een tunnel bij hem kunnen komen. Hij mompelt iets over een aanslag die gaat gebeuren. Maar klopt het wel wat hij zegt? En is Akhila als overbrenger van dit nieuws wel te vertrouwen. Ze heeft immers allemaal prankster filmpjes op youtube opgeladen? Dat zijn de vragen die de man van de Binnenlandse veiligheidsdiensten zich afvraagt. Maar Professor Vaid, hoog bij de Sangh – Hindoe nationalisten – gelooft haar. En dus begint de zoektocht en de jacht op de vermeende terrorist. 


Wiljan van den Akker, Verdwaald, Prometheus 

Wiljan van den Akker debuteerde met poëzie na jaren de poëzie als hoogleraar te hebben onderzocht en erover te hebben gepubliceerd. Nu zijn eigen prozadebuut, na onder pseudoniem samen met zijn vrouw, de dichteres Esther Jansma, een roman over de hebzucht en machtswellust in de wereld van de kunst en wetenschap te hebben uitgegeven. In Verdwaald raak je van het verleden in het heden, en misschien zelfs wel in de toekomst. Je gaat van China, Amsterdam naar Sydney … Van mysterieus oude werelden tot eigentijds modern, van het ene perspectief naar het ander. Redelijk korte verhalen die in mooie beeldende en toch strakke zinnen je aan het denken zetten.