Fragment

Longen in droge lucht kwetsbaarder voor griepvirus

  1. Fragmentenchevron right
  2. Longen in droge lucht kwetsbaarder voor griepvirus

Griepvirussen doen het in de winter in onze streken beter dan in de zomer. En daar speelt de doorgaans drogere lucht een belangrijke rol in. Eerder werd in een studie met cavia's bijvoorbeeld al vastgesteld dat het griepvirus zich makkelijker verspreidt in een ruimte met een lage relatieve luchtvochtigheid.

Een nieuw Amerikaans onderzoek uit het wetenschappelijke tijdschrift PNAS constateert dat bij dezelfde lage luchtvochtigheid zelfs het immuunsysteem in de longen van muizen minder goed in staat is om in verweer te komen tegen de griepvirussen. Naast het feit dat virussen het sowieso al goed doen in een omgeving met lage relatieve luchtvochtigheid is er dus mogelijk ook een fysieke verklaring voor waarom wij als mensen vooral in de winter* vatbaarder zijn voor de griep.

Het griepvirus dat bij de muizen gebruikt werd is het griepvirus Infleunza type A. Dat is het toevallig het lievelingsvirus van Robert de Vries, viroloog aan de universiteit Utrecht. De Vries wou daarom voor ons het nieuwe onderzoek met veel plezier becommentariëren. 

*In de winter is de buitenlucht relatief droger, omdat de koude lucht minder watermoleculen met zich mee kan dragen. Binnenkamers kan die droogheid dan zelfs nog versterkt worden door de kamer te verwarmen zonder extra water te verdampen. Een bakje water op de verwarming, de waterkoker open zetten, of een warme douche nemen kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen.