Wetenschappers komen samen om de grootste machine ooit te bouwen
- Fragmenten
- Wetenschappers komen samen om de grootste machine ooit te bouwen
In Zwitserland voeren wetenschappers momenteel experimenten uit met de beroemde LHC-deeltjes-versneller: een grote cirkelvormige machine onder de grond die deeltjes kleiner dan een atoom tegen elkaar laat botsen met bijna de snelheid van het licht. Uit die botsingen hopen de onderzoekers nieuwe deeltjes te ontdekken die de bouw van ons universum kunnen verklaren. Voorlopig zijn dat de allerkleinste deeltjes die we ooit hebben gevonden.
Die LHC-deeltjesversneller is 27 kilometer lang en daarmee de grootste deeltjesversneller op aarde. Toch bestaan er wereldwijd vele wetenschappers die dit nog niet groot genoeg vinden. Volgens hen zou er een deeltjesversneller van wel liefst 100 kilometer moeten komen. Die zou de deeltjes nog 10 keer harder tegen elkaar kunnen laten botsen en waarschijnlijk nog meer onbekendere deeltjes kunnen detecteren.
Om dit monsterproject te kunnen verwezenlijken start vandaag de Future Circular Conference in de Beurs van Berlage (Amsterdam), een jaarlijkse internationale conferentie met daarbij de crème de la crème van de deeltjesfysica. Verslaggever Jeroen de Jager was er bij en sprak met Stan Bentvelsen, de directeur van het Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica die de conferentie mee organiseert.