Fragment

'Anthony Bourdain was geen kookboekauteur, hij was een romanschrijver'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Anthony Bourdain was geen kookboekauteur, hij was een romanschrijver'

De wereldberoemde Amerikaanse kok Anthony Bourdain is overleden. Volgens televisiechef Pierre Wind werd Bourdain niet bekend om zijn koken, maar omdat hij de duistere kant van de restaurantwereld liet zien.
“Rond 2000 kwam Bourdain met het boek Kitchen Confidential, waarin hij over de drugs en rock ’n roll van het horecaleven schreef. Dat sloeg in als een bom. Geweldig boek was dat, ik heb veel respect voor hem”, vertelt Wind in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. “Door dat boek werd hij een inspiratie voor mij, niet door zijn kookstijl.”
De duistere kant is inmiddels niet meer hetzelfde als toen, zegt Wind. “Maar het bestaat wel nog. Vroeger was het alleen erger. Dan werd er soms 3 of 4 euro toeristenbelasting aan een restaurantgast gevraagd als hij of zij bij het raam wilde zitten.”
Bourdain at alles. Niets was voor hem te gek, zegt Wind. “Hij wilde het verhaal achter het eten vertellen, de recepten zelf maakten hem niet veel uit. Daarom is hij niet echt een kookboekauteur, meer een romanschrijver.”
Lees hier meer