Fragment

Koffieboeren uit Jemen mogen Nederland niet in om koffie te promoten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Koffieboeren uit Jemen mogen Nederland niet in om koffie te promoten

Jemen wordt al jaren geteisterd door een burgeroorlog. Vandaag maakte het Rode Kruis bekend dat het tientallen medewerkers uit het land haalt. Het is te gevaarlijk. Toch is Jemen veel meer dan vechtende partijen, bommen en hongersnood. Het is ook het land van koffie. Het wordt er niet alleen verbouwd, de koffieboon komt er zelfs oorspronkelijk vandaan.

Vier Jemenitische boeren willen daarom hun eigen koffie presenteren op World of Coffee, de grootste koffiebeurs ter wereld, die over twee weken in Nederland is. Er is alleen één probleem: de boeren mogen het land niet in. Nederland is namelijk bang dat de boeren politiek asiel willen aanvragen als ze hier eenmaal zijn.


Visumaanvraag afgewezen

Brahim Boukadid, die de boeren helpt om naar Nederland te komen, begrijpt er helemaal niets van. "Om een visum aan te vragen, zijn we naar Jordanië afgereisd, vanwege de oorlog zit daar de Nederlandse ambassade. Dat is een reis van ongeveer een dag. We hebben zelfs extra documenten aangeleverd om te bewijzen dat de boeren terug zullen gaan naar Jemen, maar de visumaanvraag werd afgewezen", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co.

De Jemenitische boeren waren voor de koffiebeurs uitgenodigd om hun koffie te vertegenwoordigen, maar dat gaat nu dus niet gebeuren. "De boeren vinden het vreselijk. Ze voelen zich niet serieus genomen. Het zou de eerste keer in 500 jaar zijn dat Jemenieten hun koffie buiten Jemen zelf konden vertegenwoordigen. Dat ze niet mogen komen, raakt ze echt."


Historische schuld inlossen

Ook arabist en jurist Laila al-Zwaini vindt het ongelooflijk dat de boeren niet naar Nederland mogen. Volgens haar heeft Nederland nog een historische schuld in te lossen met Jemen.

"Koffie is al meer dan 500 jaar een belangrijk product in Jemen zelf en voor de export. In de 17e eeuw handelden Jemenieten ook met de VOC. Toen heeft de Nederlander Pieter van den Broecke helaas koffieboontjes gestolen uit Mokka, de havenstad destijds in Jemen. Die heeft hij eerst in de Botanische tuin in Amsterdam geplant en later overgebracht naar de Nederlandse kolonie Indonesië. Toen zijn de Nederlanders er dus uiteindelijk met de koffiehandel vandoor gegaan," zegt Al-Zwaini in Nieuws en Co.

Het zou volgens haar een mooie kans zijn als de koffieboeren hun koffie op de beurs kunnen presenteren. Zeker nu de koffiehandel volgens haar flink aan het groeien is, kunnen ze daar in Jemen van meeprofiteren. "Het is al bijzonder dat het in delen van Jemen mogelijk is dat ze zelf initiatief nemen, handel willen drijven en hun eigen geld willen verdienen."

Dat de boeren nu niet naar Nederland mogen komen, terwijl Jemen voor Nederland al 30 jaar lang het speerpunt is op het gebied van ontwikkelingsbeleid, vindt ze daarom opvallend. "Verschillende ministers hebben achtereenvolgens gezegd: 'we hebben een hart voor Jemen' en dan gebeurt dit."


De lekkerste koffie

Ondertussen is Boukadid een actie op Facebook begonnen om de boeren te steunen. Met de hashtag #freeourfarmers roept hij Nederlanders op om te laten zien dat ze achter de Jemenitische boeren staan.

Omdat de boeren zelf hun koffie dus niet kunnen promoten, doet Boukadid dat nu namens hen. En hij belooft: koffie uit Jemen is echt het lekkerst. "Dat heeft te maken met de omstandigheden in Jemen. Het groeit het best in de hoge bergen en daardoor krijgt het de beste kwaliteit."


Video niet beschikbaar