Unieke Nederlandse doorbraak in zelfvouwend materiaal
- Fragmenten
- Unieke Nederlandse doorbraak in zelfvouwend materiaal
Een landkaart of servet juist opvouwen. De laatste restjes vla of tandpasta uit het pak of tube krijgen. Het gaat allemaal niet vanzelf. Je moet het een aantal keer achter elkaar doen, en ook nog eens op de goede manier. We staan er vaak niet bij stil. Maar materiaal dat vanuit zichzelf netjes meerdere keren naar binnen opvouwt is zo complex dat er niet veel natuurlijke processen zijn die het doen.*
Fysici van AMOLF (het onderzoeksinstituut naar functionele materialen), de Universiteit Leiden en de Universiteit Amsterdam zijn er na jarenlang onderzoek in geslaagd om het nu kunstmatig te ontwikkelen. Eerder maakten ze al een kubus die zich (maar) één keer naar binnen opvouwt en waarbij een smiley verschijnt. Nu maakten ze het complexer, met een vierkant rubberen rooster dat zichzelf in meerdere stappen kan opvouwen door er een enkele keer op te duwen. (Opnieuw uitvouwen is ook mogelijk.)
De uitvinding staat nu in de nieuwste editie van het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature. Martin van Hecke, hoogleraar in de organisatie van wanordelijke materialen (Amolf en Universiteit Leiden) en een van de betrokken onderzoekers, legt uit waarom de techniek op termijn vele nuttige toepassingen kan hebben.
* Het vouwen van eiwitten is bijvoorbeeld een uitzondering.
Video niet beschikbaar