Fragment

Streep door Spelen voor golfer Joost Luiten: 'Ze maken de topsport kapot'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Streep door Spelen voor golfer Joost Luiten: 'Ze maken de topsport kapot'

Golfers Joost Luiten, Darius van Driel en Dewi Weber gaan niet naar de Olympische Spelen. Ze hebben zich wel via de internationale ranking gekwalificeerd, maar voldoen niet aan de strengere eisen die NOC*NSF stellen.

Video niet beschikbaar

De kwalificatie-eisen zijn dusdanig hoog dat het heel lastig is om zo'n olympisch ticket te kunnen pakken. En daar is golfer Joost Luiten niet blij mee, vertelt hij in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. Hij snapt de keuzes van sportkoepel NOC*NSF niet: "Dan ben je er niet voor de topsport, dan ben je er om de topsport kapot te maken."

De sportkoepel wil zeker weten dat een golfer de potentie heeft om bij de top 8 op de Olympische Spelen te eindigen. En dat kunnen Luiten, Van Driel en Weber volgens hen niet. Luiten is het daar niet mee eens. "Dit is het zwakste toernooi dat er is." Dat komt omdat niet alle topgolfers in actie komen in Parijs. Luiten voegt toe dat Nederland het enige land is met zulke strenge regels: "Als elk land deze regels zou hanteren, dan hebben we twintig man op de Olympische Spelen staan. Want dan mag er niemand."

Luiten is bij NOC*NSF langs geweest om ze uit te leggen dat golf een andere dynamiek heeft dan andere sporten. Maar al direct werd de deur bij hem dicht gegooid, vertelt hij. Want: "Ze gaan geen uitzondering maken. Ja, dan ben je niet heel objectief bezig."