Fragment

Het Brabantse platteland loopt leeg. Wat te doen?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Brabantse platteland loopt leeg. Wat te doen?

Steeds meer boeren stoppen door het gebrek aan financiële middelen en door een toenemend aantal regels. Naar voorspelling zal een kwart van de boerderijen in Noord-Brabant leeg staan in 2030. Boeren zijn genoodzaakt extra investeringen te doen, willen zij aan wetgeving rondom milieu en dierenwelzijn voldoen. Gevolg: leegstand en verpaupering, maar ook verschillende soorten criminele activiteiten vanuit de leegstaande panden. Alleen al in de eerste helft van 2016 werden in Noord-Brabant 200 drugspanden opgerold. 

Marianne van den Anker bespreekt vanuit Deurne de problematiek rondom het verdwijnen van kleine agrarische bedrijven met lokale politici, een milieuactiviste en een eigenaar van een rundveehouderij. Moeten we de milieuregels minder strikt maken zodat de boeren door kunnen gaan met hun agrarische bedrijven? Maar wat doen we dan met dierenwelzijn, stank, gezondheidsrisico’s en de enorme hoeveelheden mest? Hier in Deurne bijvoorbeeld zijn er zo’n 2,5 miljoen varkens, kippen en koeien op een inwonertal van 32.000 burgers. 

Rob Oudkerk praat in St. Antonis met lokale en provinciale bestuurders, een planoloog, een milieuactivist en een melkveehouder over de toekomst van de leegstaande panden. Moeten ze massaal worden gesloopt om er vervolgens woningen te bouwen, waaraan ook een enorm tekort is in Brabant? Moeten deze panden van agrarische bedrijven blijven of moeten er juist nieuwe functies aan deze panden worden toegeschreven?

Video niet beschikbaar