Fragment

Debat: steeds meer flexwerkers en ZZP'ers, een goede ontwikkeling?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Debat: steeds meer flexwerkers en ZZP'ers, een goede ontwikkeling?

Bijna veertig procent van de werkenden in Nederland, zo'n drie miljoen mensen, werkt op een tijdelijk contract, als uitzendkracht of als zzp'er. Is dat een vloek of een zegen? Rob Oudkerk staat met de bus van NPO Radio 1 in Almere voor een debat hierover met de ervaringsdeskundigen.

Uit CBS-onderzoek blijkt dat in vier van de vijf gevallen flexwerk geen vrijwillige keuze is, maar een bittere noodzaak om aan werk te komen. 60 procent van de jongeren heeft een flexbaan. Wanneer je jong bent hecht je misschien minder waarde aan sociale zekerheden. Hoe verstandig is dat?

Volgens onze premier Mark Rutte is flexwerk een zegen, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Luciënne Ooijman (54), docent Engels, is onder anderen te gast. In een brief aan de premier schrijft zij: ‘Ik ben bijna aan het eind van mijn Latijn en mijn rekkracht.’ 

Zij werkt soms in tijdelijke dienstverband, maar meestal via een uitzendbureau. De stress en het extra werk dat flexwerken met zich meebrengt maakt dat zij steeds meer in de overlevingsmodus zit. 

Ook te gast: flexwerker Yorick Bleijenberg (34) die ook het liefst een vast contract zou willen hebben, Muhammet Uysal (36) die overtuigd is van de kansen om in het onderwijs te flexwerken en zzp'er Jonathan Baij, speechschrijver en spreekcoach.

Hebt u ook een kwestie? Mail de redactie: kwesties@ntr.nl



Video niet beschikbaar