De Lange (CDA), Van Bommel (SP), Servaes (PvdA), Roos (VNL) en Baudet (FvD)
- Fragmenten
- De Lange (CDA), Van Bommel (SP), Servaes (PvdA), Roos (VNL) en Baudet (FvD)
Zaterdag waren Europarlementariër Esther de Lange (CDA) en de Tweede Kamerleden Michiel Servaes (PvdA) en Harry van Bommel (SP) te gast in Kamerbreed. Ze gingen in gesprek over de resultaten van de Europese top op Malta, waar onder meer afspraken zijn gemaakt over het beteugelen van migratie uit Afrika. De regeringsleiders bespraken ook de relatie met de Verenigde Staten, waar de nieuwe president Donald Trump een ongekende dadendrang aan de dag legt.
Ook aandacht voor de Tweede Kamerverkiezingen: VNL van Jan Roos en Forum voor Democratie van Thierry Baudet trapten hun verkiezingscampagne af. Hoe gaan deze nieuwe partijen proberen zetels in het parlement te veroveren?
De Europese Unie heeft vrijdag een tienpuntenplan vastgesteld om het aantal migranten uit Afrika flink te verminderen. De meeste van hen vertrekken vanuit Libië naar Europa.
Om mensensmokkel via gammele bootjes te stoppen, stelt de EU meer personeel, schepen, geld en trainingen beschikbaar voor de Libische kustwacht. Verder gaat Europa samen met de Verenigde Naties proberen de omstandigheden te verbeteren in de Libische detentiekampen voor vluchtelingen. Heeft het tienpuntenplan kans van slagen? En kunnen er met het instabiele Libië, dat drie regeringen telt, afspraken worden gemaakt?
De eerste twee weken van president Donald Trump zijn onstuimig. Vrijwel elke dag tekende Trump een decreet dat opschudding veroorzaakte. Het besluit om uit zeven islamitische landen inwoners te weren,leidde ook buiten de VS tot protest. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, was ongekend kritisch over de nieuwe president en in eigen land woonde vice-premier Asscher een anti-Trumpdemonstratie bij. Kan de relatie met de Verenigde Staten wel tegen een stootje? Of is er een nieuwe fase aangebroken,waarin de VS niet langer meer automatisch de belangrijkste bondgenoot is?
Video niet beschikbaar