Fragment

Ben Knapen (CDA), Han ten Broeke (VVD), Kees Verhoeven (D66)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ben Knapen (CDA), Han ten Broeke (VVD), Kees Verhoeven (D66)

'Britten beseffen niet wat brexit betekent'

DEN HAAG (ANP) - De EU moet zich hard opstellen in de brexit-onderhandelingen om de Britten ,,te confronteren met zichzelf''. Senator en voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens hem hebben de Britten ,,nog maar half het idee'' wat de brexit voor hen zal betekenen.

Knapen, die als bewindsman in Rutte I belast was met het EU-beleid, noemde de opstelling van de Britse regering over de brexit 'lichtzinnig'. Naar zijn indruk is er sprake van 'hulpeloosheid en hopeloosheid'.

De CDA'er verwees onder meer naar een uitspraak van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson dat de EU ,,kan fluiten'' naar het bedrag van 100 miljard dat zijn land bij het vertrek uit de EU zou moeten betalen. Volgens Knapen kun je twisten over de exacte hoogte van die som, maar het Verenigd Koninkrijk zal zijn financiële verplichtingen moeten nakomen.

Ook de Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Kees Verhoeven (D66) hekelden in Kamerbreed de Britse houding.

------------------------------------------------------------------------------

In Kamerbreed zijn te gast: Ben Knapen (CDA), Han ten Broeke (VVD) en Kees Verhoeven (D66). Gastpresentator Jan Mom praat met hen over Turkije, MH 17 en de Brexit.

Knapen is Eerste Kamerlid en voormalig staatssecretaris van Europese Zaken. Han ten Broeke is buitenlandwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer en Kees Verhoeven is woordvoerder Europese Zaken van D66 en een van de Brexit-rapporteurs van de Tweede Kamer.

Het is dit weekend precies een jaar geleden dat in Turkije de mislukte militaire coup plaatsvond. President Erdogan liet sindsdien tienduizenden mensen oppakken en ontslaan en wil de doodstraf opnieuw invoeren. De relatie tussen NAVO-lid en kandidaat-EU-lid Turkije en Nederland is op een absoluut dieptepunt aanbeland. Is er een politieke en diplomatieke oplossing mogelijk?

Maandag is het drie jaar geleden dat vlucht MH 17 boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. 298 mensen kwamen daarbij om het leven. De daders zullen in Nederland terecht moeten staan, maar de vraag is of er ooit een verdachte voor de rechter zal verschijnen.

Volgende week beginnen de echte onderhandelingen over de Brexit. De Britten hebben hun eerste voorstellen op tafel gelegd, maar die voldoen bij lange na niet aan de eisen van de EU. Hoe is een vechtscheiding tussen Europa en Groot-Brittannië nog te voorkómen?

Video niet beschikbaar