'In Suriname speelt de discussie over het slavernijverleden niet, mensen zijn daar bezig met overleven'
- Fragmenten
- 'In Suriname speelt de discussie over het slavernijverleden niet, mensen zijn daar bezig met overleven'
Over een maand begint het herdenkingsjaar van het slavernijverleden dat aan de Nederlandse geschiedenis kleeft. In dat kader bezocht onderwijsminister Robbert Dijkgraaf Suriname. Verslaggever van RTL Nieuws, Floor Bremer, ging met hem mee en ontdekte dat het slavernijverleden en de excuses nauwelijks spelen in het land.
"Mensen zijn bezig om te overleven. Er heerst een enorme crisis en de inflatie is torenhoog. Mensen zijn bezig met eten op de tafel te krijgen, niet met een excuses", reageert Bremer in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Tijdens haar bezoek aan Suriname sprak Bremer met verschillende mensen, waaronder een aantal docenten. "Excuses? Welke excuses, zeiden ze dan. Het was deze docenten compleet ontgaan."
Geld
Bremer merkte in de gesprekken die de minister voerde met de bevolking dat de interesse door de slechte economische omstandigheden, vooral op het geld ligt. Doordat Nederland excuses aanbiedt, betekent tegelijkertijd dat er geld naar Suriname gaat. "De discussie over het verleden speelt helemaal niet, maar wat wel was doorgedrongen, is dat er een fonds beschikbaar is gesteld. Ze stelden voor dat dat geld naar onderwijsprojecten moet bijvoorbeeld."
1 juli
op 1 juli is het zover, dan begint het herdenkingsjaar. Dan is het precies 150 jaar geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij. Bij de herdenking in Amsterdam (Ketikoti) zal de koning een toespraak houden in het Oosterpark. Verwacht wordt dat hij, net als premier Rutte eerder deed, excuses zal aanbieden voor het slavernijverleden.
Video niet beschikbaar