Fragment

Annabel Nanninga (JA21): 'Klimaatverandering en immigratie zijn problemen van nu, slavernijverleden een van 150 jaar geleden'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Annabel Nanninga (JA21): 'Klimaatverandering en immigratie zijn problemen van nu, slavernijverleden een van 150 jaar geleden'

Volgens Annabel Nanninga, fractievoorzitter voor JA21 in de Eerste Kamer, is het slavernijverleden een groot probleem van 150 jaar geleden. "Ik denk dat we daar nu wel klaar mee zijn." Het klimaat en immigratie daarentegen zijn de grote vraagstukken van nu. Ook noemt ze de koopkracht, als groot actueel vraagstuk.

Video niet beschikbaar

De afgelopen tien jaar zijn er een miljoen mensen binnengekomen, zegt Geen Stijl-verslaggever Tom Staal bij WNL In de Kantine, nu hebben we een miljoen huizen te kort. Als je er nou weer een miljoen binnenhaalt de komende tien jaar, schieten we niet heel veel op, aldus Staal. Dat is precies het probleem, reageert Nanninga. "Het kan gewoon niet. Tegelijkertijd kun je ook niet drie miljoen huizen bouwen, want dan worden de stikstofmensen weer verdrietig."

Er wordt tegen ieder gezond verstand geacteerd, vervolgt Nanninga. Dat zie je volgens de JA21-fractievoorzitter ook bij het klimaatprobleem. "Windturbines en zonnepanelen gaan deze crisis niet oplossen, en van het gas af, is totaal niet realistisch.

Morele grenzen

Kortom, we moeten grenzen stellen. Ook in moreel opzicht, vult Nanninga aan, waarbij ze verwijst naar het niet bekendmaken van nevenfuncties door Kamerlid Thierry Baudet of het kabinet uitmaken voor landverraders. Dat laatste mag volgens haar alleen als je het glashard kunt bewijzen.

Cabaretier Marcel Venninck vindt dat er vooral een probleem is met de gehanteerde methode in de Kamer. "Ik zit iedere keer naar een sportwedstrijd te kijken. Maar kom je ook met tegenstanders in contact, vraagt Venninck zich af. "Ik merk zo weinig dat er mensen in de politiek zijn die het geheel voor ogen hebben en die polarisatie is een heel groot probleem.