Vertrouwen in de politiek daalt verder: biedt een kiesdrempel uitkomst?
- Fragmenten
- Vertrouwen in de politiek daalt verder: biedt een kiesdrempel uitkomst?
Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is nog altijd tanende. Sterker nog: “77 procent van de Nederlanders vindt dat de Haagse politiek te veel met zichzelf bezig is,” zo kopte De Telegraaf vandaag na een eigen enquête.
Video niet beschikbaar
Mede daarom zijn er in Den Haag partijen die nadenken over het instellen van een kiesdrempel. Het idee daarbij is tenslotte dat politici dan minder profileringsdrang zouden ervaren en grote onderwerpen de boventoon kunnen voeren. De grootste partij van ons land, de VVD, is er intern echter best over verdeeld, constateert Thomas van Groningen, politiek commentator van WNL. Sommige VVD-politici zijn ervoor, maar premier Rutte is er bijvoorbeeld tegen, zegt hij In de Kantine op NPO Radio 1.
Van Groningen: “Ik vraag me af of er uiteindelijk een meerderheid voor te halen is. We zien vaker dat democratische vernieuwing in Nederland heel moeilijk op gang komt, denk bijvoorbeeld aan het jarenlange steggelen over referenda.”
Meer zetels
Bert Wijbenga. burgemeester van Vlaardingen, merkt in zijn gemeenteraad “heel veel dynamiek”, doordat zijn gemeente veertien fracties telt. Dat is de positieve kant, zegt hij. “Maar ieder raadslid moet zich wel profileren, waardoor iedereen z’n eigen puntje zoekt. Soms is dat echt heel leuk, maar tegelijkertijd vind ik het ook wel bewerkelijk.” Wijbenga begrijpt dat de bevolking weleens kan denken: is dit nu waar het over moet gaan in onze raad?
Het alternatief voor een kiesdrempel, zegt Van Groningen, is dat je niet kiest voor minder partijen, maar meer zetels. We hebben in Nederland 150 Kamerzetels, “dat is relatief weinig per hoofd van de bevolking in vergelijking tot andere landen, aldus Van Groningen. “Met meer zetels zou je meer parlementariërs hebben die tijd hebben om in onderwerpen te duiken en hun controlerende taak uit te voeren.”
Kamerleden van kleine partijen hebben nu immers heel veel onderwerpen waar ze zich mee bezig moeten houden. Die werken zich een slag in de rondte, is mijn ervaring, zegt columnist Sjaak Bral. Hij pleit voor meer ondersteuning voor individuele Kamerleden. Dat wordt ook internationaal weleens tegen Nederlandse politici gezegd, voegt Van Groningen daaraan toe. “Buitenlandse vertegenwoordigers schrikken van hoe weinig ondersteunend personeel Kamerleden hebben. In de Verenigde Staten hebben leden van de Senaat tientallen medewerkers, in Nederland ben je blij als je er twee hebt.”