Fragment

'Ongekend harde bewoordingen' van werkgeversverenigingen op koopkrachtdeal van kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Ongekend harde bewoordingen' van werkgeversverenigingen op koopkrachtdeal van kabinet

Jacco Vonhof en Ingrid Thijssen, voorzitters van respectievelijk MKB Nederland en VNO-NCW, voelen zich gepasseerd door het kabinet, dat deze week een nieuwe koopkrachtdeal naar buiten bracht. In De Telegraaf spreken zij hun onvrede uit over de gang van zaken: "Dit was toch een MKB-kabinet? Daar merk je weinig van." En: "Bedrijven worden gebruikt als pinpas. Het poldermodel, waar Nederland om geroemd is, bestaat niet meer."

Video niet beschikbaar

Politiek commentator Elif Isitman rept bij WNL In de Kantine over "ongekend harde bewoordingen" van de beide werkgeversverenigingen. "Dat dit soort vertegenwoordigers zich zo keren tegen een zittend kabinet is heel bijzonder." Ze voelen zich, in het kort, ongehoord.

Inkomensongelijkheid

Hun grootste kritiek is dat deze deal slechts een pleister op een grote gapende wond is, aldus Isitman. Zo zien de midde  en kleine bedrijven hun kosten en belastingafdracht flink oplopen. Bijvoorbeeld bakkers, zegt MKB-voorzitter Vonhof, die in een aantal gevallen hun energiekosten zien oplopen van 30.000 naar 300.000 euro.

Deel van de kritiek van Vonhof en Thijssen is ook dat het kabinet een politieke afweging heeft meegenomen in de koopkrachtdeal. De inkomensongelijkheid wordt er immers in meegenomen, terwijl dat volgens hen los zou moeten worden gezien van dit acute probleem.

Isitman: "Om de oppositie te paaien wordt dat element erin verwerkt. Bovendien zit je met vier coalitiepartijen die niet altijd goed met elkaar door één deur kunnen." Onderling zijn ze er nu uit, aldus Isitman, maar het is de vraag of de buitenwereld het er ook mee eens is.

Bestuurscultuur

Ook de bestuurscultuur van het kabinet staat nog altijd onder een vergrootglas. Volgens journalist Isitman wil het kabinet wel een nieuwe bestuurscultuur creëren. Maar de bewindslieden merken net te weinig vertrouwen vanuit de Tweede Kamer om hen zonder afspraken tegemoet te treden. "Keer op keer gaat het daar mis."

Cabaretier Sjaak Bral is resoluut. Hij verwacht dat het kabinet binnenkort gaat vallen: "Dat gaat niet lang meer duren."