Is het predicaat ‘cum laude’ achterhaald?
- Fragmenten
- Is het predicaat ‘cum laude’ achterhaald?
Het predicaat ‘cum laude’ ligt onder een vergrootglas. Het zou voor onnodig veel stress zorgen onder studenten. ‘Eens’ vindt D66-Kamerlid Jeanette van der Laan. “Je ziet echt wel dat er iets aan de hand is rond het studentenwelzijn,” aldus de politica in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.
De Vrije Universiteit in Amsterdam schafte vorig jaar als eerste het predicaat cum laude af. Meerdere geneeskunde-opleidingen over het hele land denken na over het afschaffen ervan. De reden: de prestatiedruk verminderen. “Je hebt druk vanuit de opleiding, het leenstelsel ondanks dat dat recent is afgeschaft en dan zijn er ook geen woningen beschikbaar. Dat is een behoorlijke optelsom alles bij elkaar”, aldus Van der Laan. Ze vervolgt: “De maatschappij is er bovendien echt op gericht om te ‘presteren’. Je er zomaar aan onttrekken kan dus ook niet.”
Geen rechte weg
Volgens het Kamerlid is ‘hoe goed iemand is’ ook niet goed te meten met cijfers. “Iemand kan met alleen maar achten afstuderen, maar ook met zessen. In dat laatste geval was er misschien ook wel sprake van mantelzorg naast de studie. Succes is geen rechte weg.”
Maar cum laude is geen verplichting. Overdrijven studenten dan? Presentator van het AD, Etienne Verhoeff, ziet het een stuk nuchterder in: “Waarom zouden we dit moeten afschaffen? Als je cum laude wil afstuderen, dan moet je dat doen en je best doen.”
Slappe hap
Ook Geert Dales, oud-politicus en bestuurder, hangt die mening aan. “Het is een slappe hap, er is niks mis met prestatiedruk.” Dales gaat zelfs nog iets verder: “Dit valt in de categorie ‘als we allemaal niks zijn, dan zijn we gelijk’. Dit is totaal belachelijk. De middelmaat regeert nu.”
Video niet beschikbaar