Fragment

Ondernemer Pieter Schoen wil meer boren in Groningen en organiseert daarvoor een raadgevend correctief referendum

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ondernemer Pieter Schoen wil meer boren in Groningen en organiseert daarvoor een raadgevend correctief referendum

Ondernemer Pieter Schoen zegt in WNL In de Kantine op NPO Radio 1 diep teleurgesteld te zijn in de politiek. “Het zijn duikeenden. Er is geen visie, mensen durven het niet aan.” Daarmee doelt hij op de oplossingen voor de asiel- stikstof- en gascrisis. Voor die laatste heeft Schoen zelf wel een oplossing: het gas in Groningen blijven oppompen en zelfs stimuleren.

“De huidige stijging van de gasprijs is pas het begin. Een gemiddeld huishouden moet nu 800 euro betalen voor gas. Dat is niet te doen.” Volgens Schoen moet Nederland veel zelfstandiger worden. “De afgelopen jaren hebben we kolencentralen gesloten en zijn we daardoor volledig afhankelijk geworden van het buitenland. Dan breekt er een oorlog uit in Oekraïne en dan zijn we ‘total lost’.” Schoen wil daarom de gaswinning in Groningen niet afremmen maar stimuleren. Dat zou ook een groot deel van de gasprijs in Nederland kunnen dempen. “Ik wil hiervoor een raadgevend correctief referendum organiseren.”

Cijfers

Schoen heeft zijn mening ook onderbouwd met cijfers: “Stel dat we 10 miljard kuub extra oppompen, dat betekent dat we met de huidige gasprijzen 33 miljard extra verdienen. Met dat bedrag zou ik de 100 duizend huishoudens die last hebben van de bevingen, allemaal 100 duizend euro geven. Dat kost 10 miljard euro. De 23 miljard die dan nog overblijft zou ik verdelen over de andere 8,1 miljoen huishoudens in Nederland en dat levert per huishouden 2800 euro op. Dat is voldoende om de hele prijsstijging van de afgelopen 2 jaar te compenseren.”

Voor Schoen is het belangrijk dat er goed voor de Groningers wordt gezorgd. “Het is schandalig hoe er met ze is omgegaan de afgelopen jaren.” Maar de ondernemer denkt wel dat de meeste Groningers in het gebied achter het plan zullen staan. Hij haalt daarbij een onderzoek van Dagblad van het Noorden aan. “Daaruit blijkt dat er meer mensen uit de bevingsgebieden voor boringen zijn dan mensen die buiten die gebieden wonen.”

Video niet beschikbaar