Wat kunnen we verwachten van de Provinciale Statenverkiezingen? ‘Enige chaos hoort bij de democratie’
- Fragmenten
- Wat kunnen we verwachten van de Provinciale Statenverkiezingen? ‘Enige chaos hoort bij de democratie’
De Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zullen zeker politieke verschuivingen teweeg gaan brengen, verwacht politiek redacteur van Elsevier Weekblad Carla Joosten. Maar, zo zegt ze bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1, voorspellen is op dit gebied heel gevaarlijk. Ze refereert aan de Statenverkiezingen van 2019 waarin Forum voor Democratie verrassend het hoogste aantal zetels behaalde.
Video niet beschikbaar
Joosten gelooft niet dat de Nederlandse politiek een grote chaos wordt als de samenstelling in de Eerste Kamer verandert. En bovendien: “Enige chaos hoort bij de democratie”, zegt ze. En daarbij hebben de kabinetten van Mark Rutte nog nooit een meerderheid gehad in de Eerste Kamer, nuanceert Joosten.
Wordt het kabinetsbeleid naar links getrokken als de PvdA en GroenLinks groter worden? “We weten niet hoe groot PvdA en GroenLinks worden,” zegt Joosten. Dat is dus moeilijk te zeggen. geeft de politiek redacteur van EW aan. “JA21 wordt bijvoorbeeld ook groter naar verwachting.
Stikstof
Rutger Borgerink, politiek verslaggever van RTV Oost, merkt in Overijssel dat de provinciale Statenverkiezingen veel meer leven dan een paar jaar geleden. “BBB mikt op zo’n acht zetels. CDA – nu met 9 zetels – verwacht een aantal zetels in te gaan leveren.” Ook andere partijen, zoals VVD, GroenLinks en PvdA, verwachten dat de BBB een zeteltje van hen afsnoept in Overijssel.
Deze verkiezingen staan vooral in het teken van het stikstofdossier. Dat maakt deze verkiezingen actueler dan ooit, zegt Borgerink. “In Zwolle zijn al drie grote boerenprotesten geweest. De meest recente dateert van vorige maand, toen zelfs het hele provinciehuis moest worden ontruimd en de ME in groten getale aanwezig was. Dat geeft wel aan in hoeverre de agrarische sector hier aanwezig is. De BBB wil daarbij voor hen opkomen.”
Een ander thema dat zeker een rol gaat spelen in Overijssel, is de infrastructuur, stelt Borgerink. “De N35 die Enschede en Zwolle met elkaar verbindt is nu nog een eenbaansweg met veel verkeerslichten. Veel partijen pleiten ervoor om daar in beide richtingen een tweebaansweg te verwezenlijken. En vooral de linksere partijen pleiten voor een betere treinverbinding.” Kortom, stikstof en infrastructuur worden de grote thema’s, aldus Borgerink.