Fragment

Historische toespraak van koning tijdens slavernijherdenking 'was ontroerend en oprecht'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Historische toespraak van koning tijdens slavernijherdenking 'was ontroerend en oprecht'

In het Oosterpark in Amsterdam bood koning Willem-Alexander zaterdag zijn excuses aan voor het slavernijverleden. Dat deed hij tijdens de slavernijherdenking, Keti, Koti. De gasten van WNL In de Kantine op NPO Radio 1 zijn 'ontroerd' door de excuses van de koning.

"Het koningshuis, wat je er ook van vindt, heeft toch iets te maken met de continuïteit van ons land. Als de koning dan zijn excuses aanbiedt dan voel je de geschiedenis ook meer", zegt cabaretier Marcel Verreck. Journalist van het FD, Martine Wolzak, vond vooral de brug die de koning sloeg tussen hen die vóór de excuses zijn en zij die het niet nodig vinden, erg goed. "Hij verwoordde dat heel goed."

Ook de manier waarop de koning de woorden uitsprak vinden de gasten sterk. "Het deed me denken aan zijn speech op de dam. Toen was hij ook aan het vlammen", aldus Verreck verwijzend naar de toespraak die de koning gaf in 2020. Vanwege de coronapandemie mocht er geen publiek aanwezig zijn op de Dam waardoor de koning op een vrijwel leeg plein zijn woorden uitspraak.

Eigen familie

Wolzak is vooral te spreken over het benoemen van de rol van de Oranjes in de slavenhandel. Naar verluidt hebben ze miljoenen zo niet een half miljard aan de handel verdiend. De koning heeft op eigen initiatief een onderzoek opgestart naar zijn familiegeschiedenis. De onderzoeker heeft daar nog zeker drie jaar voor nodig.

Hoekstra

Eind van de middag heeft ook minister Wopke Hoekstra in Paramaribo excuses uitgesproken voor het slavernijverleden. Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering dat op Surinaamse bodem doet. De vicepremier gebruikte dezelfde woorden die Mark Rutte in december al uitsprak. Die werden beantwoord met een bescheiden applaus.

Video niet beschikbaar